– Vi vill ha tillbaka läkarna i förarsätet och att det ska finnas en tydlig väg för läkare som är drivna och vill ta ett större ansvar, säger Kalle Conneryd Lundgren, global operativ chef på Kry.
Karriärstegen vänder sig till läkare som arbetat ett tag i yrket och visat att de är intresserade av att leda och ta ansvar. Det första steget kan tas i slutet av ST-tjänstgöringen. För att nå det bedöms bland annat kvalitet på vården och hur många patienter läkaren tar ansvar för. För att nå nästa steg höjs kraven ytterligare. I steg tre ska läkaren även ta ansvar för en enhet som fungerar väl. I steg fyra ska läkaren ha ansvar för en region. I steg fem ska läkaren ha ett nationellt ansvar för Krys kliniska verksamhet och ingå i företagets ledningsgrupp. Ju mer ansvar du tar, desto mer höjs lönen.
– För ST-läkare på steg ett så kan det handla om 10 000 kronor mer i månadslön. På steg fem kan det röra sig om en miljon kronor mer i årsinkomst, säger Kalle Conneryd Lundgren.
De anställda som vill vara med i karriärstegen ska ansöka till en nyinstiftad styrgrupp på Kry. Styrgruppen, som består av Kalle Conneryd Lundgren och ett antal seniora kliniker, bedömer ansökan.
– Vi kommer att göra en helhetsbedömning i dialog med kollegorna. Vi tittar på resultaten i kvalitet, ekonomi och produktion på enheten där man verkar. Hur många patienter har läkare ansvar för, bidrar man till handledning av yngre kollegor, ser man till att vidareutbilda sig själv och andra. Allt det kommer att vägas in, säger Kalle Conneryd Lundgren.
Han medger att karriärstegen kommer att kosta Kry en del, men tror att det kommer att löna sig i längden.
– Vården blir bättre och effektivare om den styrs av vårdprofessionerna, säger Kalle Conneryd Lundgren.
Magnus Isacson, ordförande i Svensk förening för allmänmedicin, SFAM, tycker att Krys karriärstege för läkare låter intressant.
– En sak som tilltalar mig är att Kry betonar att det är viktigt att duktiga läkare kliver fram, tar och ges ansvar att leda vården.
Han har dock vissa farhågor.
– Det är inte lätt att mäta vem som är den bästa läkaren. Det får inte bli så att bara läkare som träffar väldigt många patienter med tveksam kvalitet får ett lönepåslag. Jag tycker inte att det framgår riktigt vad Kry kommer att premiera. Det ska ske genom individuella bedömningar av en styrgrupp. Kry har väl en förhoppning om att attrahera bra och driftiga läkare, vilket är positivt, men det finns också en risk att man attraherar fel kollegor som har för stort monetärt fokus, säger han.
Ylva Sandström, ordförande i Svenska Distriktsläkarföreningen, DLF, är också positiv till att Kry vill ge läkare möjlighet att ta ett större ledningsansvar. Hon tycker dock inte att deras karriärstege verkar vara speciellt annorlunda mot hur det fungerar på andra håll.
– Kry kallar det för karriärstege, men det påminner lite grann om lönekriterierna om du har en vanlig anställning i regionen. Ärligt talat så uppfattar jag det här mest som en del i Krys marknadsföringsstrategi för att rekrytera läkare och stärka varumärket, säger hon.
(uppdaterad 2024-09-06)