Östergötlands läkarförening har tidigare slagit larm om att att en stor personalminskning skulle innebära ett stålbad, inte minst då de anser att varslet inte lades utifrån medicinska prioriteringar.
– Det är ett betydligt lägre antal medarbetare som nu måste sägas upp, men den totala personalminskningen är i nivå med det ursprungliga varslet. Nu är det viktigt att vi som arbetsgivare på olika sätt stöttar dem som sägs upp, säger Mikael Borin, regiondirektör, i pressmeddelandet.
Att personalen ändå minskar med totalt uppemot 900 anställda beror på naturlig personalomsättning, exempelvis pensionsavgångar.
Som Läkartidningen tidigare har rapporterat gick regionen förra året back med närmare 1,7 miljarder kronor och målet med den mindre organisationen är att skära ner kostnaderna med 6 procent.
I somras beslutade regionstyrelsen samt hälso- och sjukvårdsnämnden också om förändringar som ska göras i regionens vårdutbud, arbetssätt och organisation.
Bland annat ska avsteg göras från de uppsatta kraven på tillgänglighet inom den regiondrivna vuxenpsykiatrin, barn- och ungdomspsykiatrin och rehabiliteringen inom närsjukvården. Psykiatriambulansen i Norrköping och Linköping blir en enhet och intensivrehabiliteringsplatser i Finspång avvecklas.
Mikael Borin säger till Läkartidningen att vårdkostnaden per invånare i regionen har visat sig vara högre än i andra regioner och konstaterar att varslen därför var nödvändiga.
– Trots att vi med tanke på medelskattesatsen har väldigt goda förutsättningar har vi fortfarande väldigt höga kostnader per invånare, säger han och lägger till att lönekostnader inom vården är en stor del av dessa kostnader.
– Över huvud taget har vi en högre kostnadsnivå, säger Mikael Borin.
Niklas Theorin, ordförande för Östergötlands läkarförening, skriver i ett mejl till Läkartidningen om konsekvenserna: »Psykiatrin kommer att sluta med vissa former av samtalskontakter, men är åtminstone öppna med att dessa patienter då hänvisas till primärvården (som inte fått utökade resurser)«.
Han skriver också att ögonsjukvård i regionens regi bara kommer att finnas i Linköping, medan ögonsjukvården i Norrköping kommer att erbjudas av privata vårdgivare.
Som Läkartidningen rapporterade i juni var läkare och sjuksköterskor inte berörda av varslen. Trots detta har personalneddragningen orsakat oro även i dessa grupper.
»För oss läkare är problemet att det i sjukhusvården saknas både bemannade vårdplatser och kapacitet för exempelvis operationer, det är svårt att se att nödvändiga satsningar kan genomföras när man drar ner på personal«, skriver Niklas Theorin i mejlet.
Mikael Borin säger till Läkartidningen att omställningen kommer att ta tid och att han inte förväntar sig att den är genomförd förrän framåt sommaren.
– Det är en väldigt stor omorganisation som måste göras, men vi har tagit fram en ny organisation för att klara det.
Samtidigt som regionen gjorde klart att läkare och sjuksköterskor inte skulle beröras av varslen meddelade man att anställningsstopp med särskild behovsprövning gällde dessa grupper. Detta får konsekvenser, skriver Niklas Theorin: »I primärvården är läkarbristen ett stort bekymmer och där vill arbetsgivaren gärna täcka upp luckor med mer eller mindre tillfälliga omplaceringar, vilket är skadligt för både arbetsmiljö och kontinuitet. Arbetet med att försöka nå målet om 1 100 listade per heltidstjänst för distriktsläkare har också stannat av.«
Mikael Borin säger till Läkartidningen att man räknar med en viss kapacitetsnedgång i samband med omorganisationen och att målet om 1 100 listade kvarstår, men att det har visat sig vara svårt att rekrytera distriktsläkare till kliniker utanför Linköping och Norrköping.
Niklas Theorin skriver till Läkartidningen att problemet är uppenbart. »Antalet läkare i regionen har faktiskt minskat sedan årsskiftet för första gången på länge och ja, det finns en oro för framtiden hos många.«
När Läkartidningen frågar Mikael Borin om han har något besked för att lugna läkarna under omställningen säger han:
– Under tiden ska vi ha en bra dialog med fackliga organisationer. Och när det gäller vissa kategorier av läkare anställer vi gärna om vi bara får in ansökningar.
Läs även:
900 varslas i Region Östergötland
Uppsägningar i Östergötland skjuts upp till efter sommaren
Östergötlands läkarförening befarar stålbad för psykiatrin efter varslet
Östergötland ska spara genom minskad tillgänglighet i psykiatrin
(uppdaterad 2024-10-02)