Det är Läkarföreningen och fackförbundet Vision på Sahlgrenska universitetssjukhuset som i dag meddelat arbetsgivaren att man säger upp samverkansavtalet. Bakgrunden är missnöje med hur arbetsgivaren skött samverkan, säger Hanna Kataoka, ordförande för Läkarföreningen på SU.

– Det är något vi har påtalat under lång tid. Samverkan bygger på en hög grad av tillit mellan parterna och en organisatorisk mognad, som vi inte anser att arbetsgivaren uppvisar.

Hanna Kataoka
Foto: Emma Wallskog

Hanna Kataoka säger att samverkan enligt avtalet förutsätter en konstruktiv dialog mellan bland annat fackliga företrädare och arbetsgivare kring frågor i ett tidigt stadium i beslutsprocessen, för att det ska finnas en reell möjlighet att påverka hur besluten utformas. Så har det inte varit på Sahlgrenska, säger hon.

– I en meningsfull dialog handlar det om att man lyssnar på varandra och att man som arbetsgivare är ödmjuk inför att de beslut man tänker fatta inte alltid är vare sig de bästa eller de mest ekonomiskt effektiva. Det är också kärnan i samverkan att man kommer in tidigt för att kunna vara delaktiga på riktigt. Som det är i dag så ställs vi ofta inför fullbordat faktum och samverkan blir ett spel för gallerierna, där vi inte får möjlighet att påverka.

Situationen ställdes på sin spets i och med de stora nedskärningar som Sahlgrenska universitetssjukhuset som kommunicerades i slutet av förra året. Sammanlagt ska 1,7 miljarder kronor sparas genom en mängd olika åtgärder. Fackförbunden menar att de inte bjudits in i arbetet, utan att arbetsgivaren i perioder tvärtom hemlighållit planerade åtgärder. Samma sak gäller den pågående omorganisation inom sjukhuset som går under namnet Sahlgrenska 6.0.

– Man gör just nu stora förändringar där verksamhetsområden slås ihop, nya funktioner och höga poster inrättas och där vi har kommit in väldigt sent eller nästan inte alls. Det sker överallt på samma gång och det går väldigt snabbt. Som vi ser det är det stor risk att det blir fort och fel. Vi tror att eftertanke är bra, säger Hanna Kataoka.

Hon påpekar dock att fackförbunden gärna vill samverka med arbetsgivaren, men att detta framöver får ske enligt lagen om medbestämmande i arbetslivet, MBL.

– Vi hoppas att det blir en hjälp för arbetsgivaren att göra rätt. Vi är intresserade av en god samverkan. Samverkansavtalet är till för att underlätta så att man inte behöver MBL-förhandla i minsta detalj. Men om det inte fungerar så är det inte samverkan, och då kan man inte ha ett sånt avtal.

För att ett samverkansavtal ska fungera krävs det mer, anser Hanna Kataoka, och poängterar att det viktigaste för facken på Sahlgrenska är att företräda sina medlemmar på allra bästa sätt.

– Och vi ser att med nuvarande avtal kan vi inte göra det, därför säger vi upp det.

Avtalet som nu sägs upp tecknades 2022, men har funnits i någon form sedan länge. År 2008 sades det dåvarande samverkansavtalet upp, även då av Läkarföreningen på grund av missnöje med ledningens agerande.

Läkartidningen söker företrädare för Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Så funkar samverkansavtal

Ett samverkansavtal reglerar vilket inflytande anställda och deras fackliga organisationer har på arbetsplatsen eller i regionen. Avtalet styr i vilka frågor arbetsgivaren och arbetstagarorganisationerna ska samverka och hur det ska ske. Ett samverkansavtal kan ses som ett sätt för arbetstagarna att få ett mer direkt inflytande och för arbetsgivaren att få en smidigare samverkansprocess än vad som regleras i MBL.