Välfärdsbrottslighet har hamnat under lupp för flera myndigheter de senaste åren och flera utredningar på området har lämnat förslag på hur sådan brottslighet kan motverkas. Socialstyrelsen fick uppdraget att granska välfärdsbrottsligheten i december förra året och nu har resultatet presenterats.

Kartläggningen visar att såväl regioner som kommuner pekar ut felaktig läkemedelsförskrivning och läkemedelshantering som ett riskområde. Bland annat nämns narkotikaklassade läkemedel som en patientsäkerhetsrisk och att det kan få följdeffekter om läkemedlet förmedlas vidare. Även felaktigt förskrivna läkemedel inom ramen för läkemedelsförmånerna nämns som en ökad kostnad för regionerna. Kartläggningen visar också på andra riskområden inom välfärdsbrottslighet: digital utomlänsvård och felaktigheter och oegentligheter kopplat till intyg i sjukvården.

När det gäller tandvården beskriver regionerna den regionalt finansierade tandvården som generellt drabbad av överbehandling och felfakturering.

För att komma tillrätta med problemen behöver regioner och kommuner stöd i form av samverkan, enligt kartläggningen.

– De efterfrågar praktiskt stöd från statliga myndigheter. Det kan handla om allt från att skapa kontaktvägar mellan olika aktörer till utbildning, erfarenhetsutbyten och tips om arbetsmetoder, säger Johan Lantto, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Läs även:
Expert om välfärdsbrott: »Ju mer man gräver, desto mer hittar man«
Regeringen vill vässa lagen för att kunna stoppa välfärdsbrotten
Ivo ska växla upp arbetet mot välfärdsbrottsligheten
Socialstyrelsen får i uppdrag att granska arbetet mot välfärdsbrotten
SKR: »Bra för kriminella att ha nära kontakt med läkare«
Ekobrottsmyndigheten: Regioner bör granska vårdbolagens ekonomi
Fuskjägare i Stockholm granskar bokföring för att upptäcka brister
Ekobrottsmyndigheten: Ny trend – kriminella driver vårdcentraler