Joel Habener, Lotte Bjerre Knudsen och Svetlana Mojsov. Foto: Privat, Søren Svendsen, Lori Chertoff/The Rockefeller University

De tre forskarna får priset för upptäckten och utvecklingen av GLP-1-baserade läkemedel som har revolutionerat behandlingen av obesitas, skriver Lasker Foundation i ett pressmeddelande.

Joel Habener, professor i medicin vid Harvard University och verksam vid Massachusetts General Hospital, och Svetlana Mojsov, biokemist verksam vid The Rockefeller University, har arbetat för att ta fram den fysiologiskt aktiva formen av hormonet GLP-1. Lotte Bjerre Knudsen, chef för GLP-terapier på det danska läkemedelsföretaget Novo Nordisk, har utvecklat substansen till  läkemedel för viktnedgång som till exempel Ozempic och Wegovy.

Habener, Mojsov och Knudsen har introducerat en ny era av vikt-kontroll där GLP-baserade läkemedel lovar att dramatiskt förbättra hälsan för många människor, skriver Lasker Foundation.

Priset för grundforskning går i år till Zhijian ”James” Chen, professor i molekylärbiologi och chef för Inflammation Research Center vid UT Southwestern Medical Center. Han belönas för upptäcken av cGas-enzymet som känner av främmande och eget DNA i cellens cytoplasma. Genombrottet förklarar ett biomedicinskt mysterium om hur DNA stimulerar immun- och inflammatoriska svar.

Årets Lasker Bloomberg-pris i allmänhetens tjänst går till epidemiologerna Quarraisha Abdool Karim och Salim S Abdool Karim verksamma vid Centre for the Aids Programme of Research in South Africa, CAPRISA, och Columbia University. De belönas för att ha belyst nyckelfaktorer för hur hiv-smitta överförs bland heterosexuella samt för opinionsbildning och införande av livräddande metoder för att förebygga och behandla hiv.

Laskerpriset, som delats ut av Lasker Foundation i New York sedan 1945, anses vara det näst finaste priset för medicinsk forskning, efter Nobelpriset. Många av dem som tilldelats Nobelpriset i fysiologi eller medicin har tidigare belönats med Laskerpriset.