Tidigare i veckan rapporterade Läkartidningen om hur Zahra Rezaei nekats permanent uppehållstillstånd eftersom hennes läkartjänst på en vårdcentral är tidsbegränsad till ett halvår och därmed ingen »varaktig försörjning«.

Zahra Rezaei. Foto: Privat

– Det är rent löjligt att de bedömer att jag ska bli arbetslös om ett halvår. Det råder ju brist inom många specialiteter, och särskilt inom allmänmedicin där jag vill jobba, sa hon då i intervjun.

Efter avslaget började Zahra Rezaei dra i alla trådar som hon kunde för att beslutet skulle rivas upp. Bland annat skrev hennes tidigare chef på Karolinska universitetssjukhuset till Migrationsverket att Zahra Rezaei avslutat sin fasta tjänst på eget initiativ och att hon skulle vara välkommen tillbaka om hon så önskar. Dessutom har chefen på vårdcentralen där Zahra Rezaei numera arbetar meddelat att hon planerar att förlänga hennes tjänst efter att ett halvår har passerat. Trots att Migrationsverket hävdat att beslutet inte skulle komma att ändras utifrån den nya bevisningen är det just det som nu har skett.

– När de här nya uppgifterna kom in kunde Migrationsverket ompröva beslutet eftersom det fanns ny information, säger presschefen Jesper Tengroth.

Zahra Rezaei gläds åt beskedet, som kom som en överraskning.

– Jag hade inte förväntat mig att få ett positivt besked eller att det skulle gå så fort. Men det är massor av tankar som har snurrat i mitt huvud på sistone som jag har kunnat släppa nu, säger hon.

Just nu befinner hon sig på semester och har nyss firat det permanenta uppehållstillståndet med sin familj.

– Vi åt och snackade, köpte en tårta. Det var ett litet firande, men det här är ett av de mest glädjande beskeden på länge. Nu ska jag fokusera på jobbet och min fortsatta karriär inom allmänmedicin, och förhoppningsvis bli ST-läkare om några månader.

Jesper Tengroth på Migrationsverket vill passa på att göra ett medskick till andra läkare i samma situation. Han uppmanar alla att skicka in så detaljerade ansökningar som möjligt.

– Hade hon lämnat in all den här bevisningen redan från början hade hon fått uppehållstillstånd på en gång, säger han.

Läs också:
Inget permanent uppehållstillstånd för läkaren Zahra: »Frustrerande«