Som Läkartidningen tidigare berättat, kommer Region Örebro län börja använda journalsystemet Cosmic i vecka 38. Och nu har regionen meddelat att övergången sker på torsdagen 19 september.

Bytet av journalsystem är välkommet då man använder två olika huvudjournalsystem i primärvård och sjukhusvård i dagsläget, system som är gamla. Introduktionen till det nya systemet har på det stora hela gått bra, men sedan finns också en generell oro, berättar Lars Edling, ordförande i Örebro läns läkarförening.

– Det är ju alltid lite skakigt när man ska in i någonting nytt. Sedan var ju utbildningarna i slutet av våren i de allra flesta fall. Så många upplever att det har gått ganska lång tid sedan dess – en hel sommar – och att man kanske inte kommer ihåg allt, säger han.

Utbildningen har dock gått bra. Till en början var den särskilt ambitiös, planerad till en vecka. Nu blev det inte så, vilket Lars Edling tycker är ganska skönt.

– Det hade tagit väldigt mycket tid i anspråk.

De gamla journalsystemen kommer finnas tillgängligt i en läskopia. Men information har inte flyttats över.

– Det som kommer ta mycket tid i början är ju att journaltext inte kommer att föras över automatiskt, säger Lars Edling och fortsätter:

– Man kommer ju behöva börja varje patient på nytt lite grann. Man måste göra en sammanfattning av vad som hänt tidigare, vilket innebär att första besöken av varje patient kommer ta lite längre tid än vad det skulle ha gjort annars.

Har man tagit höjd för det?

– Ja, jag vet att i många verksamheter har man försökt möta upp och går med extra bemanning nu under slutet av veckan och över helgen, så att man försöker täcka upp så gott man kan.

Region Örebro län ingår i den så kallade Sussa-gruppen på totalt nio regioner, där de övriga åtta också ska byta till Cosmic. Arbetet med den upphandling som ledde hit började för tio år sedan, 2014. 2018 hade valet fallit på det svenska systemet Cosmic från östgötska företaget Cambio. Flera regioner använder redan Cosmic, och när Sussa-regionerna infört det, finns det i 17 av landets regioner.

Tittar man på införandet av Millennium i Västra Götaland och Skåne, sker det stegvis efter geografi och/eller verksamhetsområde. Men i Sussa-regionerna införs det överallt samtidigt. »Bytet blir som att slå på en strömbrytare«, beskrev Niklas Lindberg, operativt ansvarig för införandet, saken i en intervju i Läkartidningen förra året.

Västra Götaland har också fått med kommunerna på sitt Millennium-tåg. Och bland dem som använt Cosmic tidigare, jobbar exempelvis Kronobergs kommuner med systemet. Men detta har inte lyckats inom Sussa.

Alla regioner inom Sussa har drabbats av förseningar i införandet. Region Örebro län skulle egentligen ha infört Cosmic i april/maj i år, men det sköts alltså fram till denna vecka. För exempelvis Blekinges del har införandet skjutits fram till nästa år.

Region Örebro län är alltså först ut att byta till det nya journalsystemet inom Sussa.

– Man förstår att någon måste vara först. Men det är klart att ur vårt perspektiv hade det hade det varit enklare att vänta och se erfarenheter från andra ställen först. Men nu är det som det är, säger Lars Edling.

Läs även:
Cosmic ett kvartal försenat
Utmaningar när Sussa-regionerna byter system
Nästa år byter halva Sverige journalsystem
Oro inför Millennium-skiftet
Fjärde gången gillt för upphandling i Stockholm?