Årets bäst rankade AT-sjukhus ligger för fjärde året i rad i Halland. I år tar sjukhuset i Halmstad förstaplatsen, precis framför systersjukhuset i Varberg, i den rankning av AT-orter som Sveriges yngre läkares förening, Sylf, gör varje år. Hallands sjukhus får höga siffror både i sammanvägt betyg och i de olika avsnitten. Det är också en mycket hög andel av AT-läkarna i Halland som upplever att de har möjlighet att påverka sin arbetsmiljö, och som skulle rekommendera orten till andra.
Årets raket är dock NU-sjukvården i Trollhättan och Uddevalla som förra året låg på plats 46 – och i år på plats 6 i rankningen.
– Jag tycker att det är jätteroligt att våra AT-läkare trivs hos oss. Det tycker jag att det här resultatet visar på att de gör. Det är något vi brinner för väldigt mycket, att de ska må bra och få en bra utbildning här hos oss, säger Hanna Wallberg, AT-chef inom NU-sjukvården.
Hon tror att årets förbättrade resultat är frukten av ett aktivt arbete.
– Vi jobbar aktivt med flera frågor. Vi har särskilt arbetat med handledningen de senaste åren till exempel och vi arbetar generellt med utveckling inom våra råd för utbildningsfrågor, säger Hanna Wallberg.
Allra bäst placerar sig NU-sjukvården när det gäller allmänmedicinavsnittet. Där får man bäst sammanvägt betyg i klassen. Särskilt bra omdömen får man för handledning och kollegialt stöd.
Anders Schönbeck var fram tills nyligen studierektor inom NU-sjukvårdens primärvård, och säger att man försökt arbeta medvetet med löpande uppföljningar och med att välja AT-läkarnas placeringar med omsorg.
– Vi samarbetar med vårdcentraler där de bästa förutsättningarna finns och där man är intresserade av utbildningsuppdraget. Det ska finnas hängivna handledare som är nyfikna på unga kollegor. Vi avstår att placera våra AT-läkare där man verkligen behöver dem för verksamhetens och produktionens skull. Annars finns det risk att de får en sämre upplevelse och att vi förlorar framtida distriktsläkare.
Anders Schönbeck säger att en stor del av framgången naturligtvis ska tillskrivas vårdcentralernas personal. Han tror att även deras upplevelse av AT-uppdraget blivit bättre när det funnits mer löpande kontakt under utbildningen.
– När jag började var vårdcentralerna och deras personal ganska anonyma för oss. Vi placerade folk på platser och fick ingen återrapport om hur det funkade. Nu när vi har ökat samarbetspunkterna och lärt känna varandra bättre är det lättare för dem att lyfta luren eller skicka ett mejl om det skulle uppstå problem eller frågetecken.
En stor andel, nio av tio, av AT-läkarna inom NU-sjukvården i Trollhättan och Uddevalla anger att de har stor möjlighet att påverka sin arbetsmiljö och nästan alla, 98 procent, skulle rekommendera andra att söka sig hit.
Hela rankningen finns att ta del av här.
Läs mer från AT-rapporten:
AT-rapporten: Väntetiderna sjunker men många överväger att byta yrke
Topp och botten på AT-rankningen, sammanvägt betyg (fjolårets placering inom parantes):
Topp tre:
1. Hallands sjukhus Halmstad (2)
2. Hallands sjukhus Varberg (1)
3. Eksjö Höglandssjukhuset (5)
Botten tre:
65. Karlskoga lasarett (67)
64. Trelleborgs lasarett (63)
63. Gävle sjukhus (53)