För några veckor sedan kom beskedet om att temachefen för Karolinska universitetssjukhusets kvinnohälsa Corinne Pedroletti tvingas lämna sin post efter bara några månader. Detta eftersom hennes bror, Christophe Pedroletti, fått tjänsten som ny sjukhusdirektör på Karolinska.
Corinne Pedroletti klev på tjänsten i maj. Hon efterträdde då den tillförordnade temachefen Per Mattsson, som fått mycket kritik för sitt agerande i samband med avskedandet av förlossningschefen Karin Pettersson.
I flera intervjuer med Läkartidningen har Corinne Pedroletti sagt att det Karolinskas kvinnohälsa nu behöver är ordinarie chefer som får möjlighet att göra sitt jobb. Som exempel har hon vid flera tillfällen lyft tillsättningen av en ny chef för omvårdnadsområde graviditet och förlossning: Pia Teleman, som började sin tjänst i mitten av augusti.
Pia Teleman är docent och specialist i gynekologi och obstetrik och kommer närmast från tjänsten som verksamhetschef för kvinnosjukvården på Skånes universitetssjukhus, Sus, en tjänst hon haft sedan 2014 men valde att lämna för snart ett år sedan.
Pia Teleman berättar att hon var tveksam när den då blivande temachefen Corinne Pedroletti ringde för att uppmana henne att söka tjänsten.
– Vi har stött ihop med varandra många gånger under åren, i vår profession och som chefskollegor. När hon frågade om jag inte skulle kunna komma till Karolinska ett tag sade jag: »är du inte klok, jag läser väl tidningen? Jag har precis slutat som verksamhetschef och vill vila mig lite från konflikter, tack!« Sedan funderade vi lite till och jag pratade med personer i verksamheten här, med mina barn och med min man. Sedan sökte jag.
Hon beskriver de första veckorna på posten som »fantastiskt roliga«, och blir rörd när hon talar om välkomnandet hon fått.
– Jag hade ingen aning hur jag skulle tas emot med tanke på det som varit på sjukhuset. Jag hade tänkt att det skulle finnas en avvaktande hållning, men det har varit ett otroligt varmt mottagande. Många i läkargruppen har personligen kommit till mig och sagt att du ska veta hur glada vi är att du är här. Det är också mycket stimulerande att få en chans att arbeta på Karolinska som det största universitetssjukhuset med den högsta forskningsintensiteten.
Den avgående temachefen Corinne Pedroletti säger till Läkartidningen att hon tror att Karolinska kommer att ha nytta av Pia Telemans gedigna erfarenhet och rutin.
– Hon är en av de mest erfarna verksamhetschefer vi har inom svensk kvinnosjukvård. Hon är välkänd i kretsar för oss som verkar inom kvinnosjukvården. Det är bra att förtroendet för henne är stort.
Tiden som verksamhetschef på Sus har dock inte varit helt okomplicerad. Läkartidningen har varit i kontakt med en rad personer som på olika sätt haft att göra med Pia Teleman under hennes tid där. Flera beskriver henne som tillgänglig, rak och mycket duglig när det handlar om att stå upp för verksamheten i medier och gentemot politiker.
Men det finns också kritik mot Pia Telemans ledarskap. Flera berättar om toppstyrning och tystnadskultur i verksamheten under Pia Teleman.
– Det har inte varit ett öppet klimat. Man har skyddat dåliga chefer och inte lyssnat på medarbetare, säger en person som vill vara anonym.
En annan källa berättar om en hierarkisk struktur där man inte tagit vara på personalens åsikter.
– Det fanns ingen vilja att lyssna på medarbetare. Man ville inte ha en läkarstyrd organisation utan en chefsstyrd.
Under perioder har situationen varit mycket konfliktfylld på Kvinnokliniken vid Sus, framför allt i Lund. År 2021 fick överläkaren och docenten Helena Strevens motta Sjukhusläkarnas pris Årets visslare för sina försök att uppmärksamma problem och brister på arbetsplatsen. Detta uppmärksammades av bland annat tidningen Sjukhusläkaren.
Pia Teleman har också hamnat i blåsväder på grund av saker hon sagt, något som tidningen Vårdfokus skrivit om.
Det handlar om uttalanden hon ska ha gjort under ett möte med bland annat representanter för Vårdförbundet hösten 2022. Pia Teleman ska då, enligt mötesdeltagare, ha visat en presentation med texten »Elefanten i rummet: föräldraledighet under sommaren. Omöjligt att kompensera!« Under samma möte ska Pia Teleman även, enligt Vårdförbundets förtroendevalda som deltog, ha uttryckt sig raljant kring att barnmorskor som arbetar under sommaren tjänar så mycket pengar att de har råd att köpa sig Chanel-väskor, ett uttalande som väckte kraftig kritik.
Efter mötet krävde Vårdförbundet förhandling med arbetsgivaren för att se hur arbetsgivaren egentligen ställde sig till föräldraledighets- och diskrimineringslagen.
Ronny Öhman, huvudskyddsombud för Läkarförbundet på Skånes universitetssjukhus, bekräftar att det funnits kritik mot Pia Telemans sätt att leda.
– Den kritik som finns inom verksamheten är att hon haft en ledarstil som upplevs som toppstyrd. Att cheferna under henne inte haft så stort manöverutrymme, att hon har haft ganska hårda tyglar på sina underlydande chefer, säger Ronny Öhman som påpekar att han personligen har haft en väldigt bra relation till Pia Teleman.
– Hon har alltid varit tillgänglig för diskussion om ärenden som har uppstått. Personligen har jag mycket gott att säga om Pia Teleman.
Pia Teleman säger själv till Läkartidningen att hon är medveten om kritiken, men att hon inte helt känner igen sig i den. Vad gäller kritiken om att hon toppstyrt verksamheten säger hon:
– Principen är att beslut ska fattas så nära verksamheten det går. På Sus tillsatte vi närledningsgrupper som fattar de flesta besluten. Ledningen högre upp sätter ramarna och skapar förutsättningarna. Egentligen fattas få beslut i den övergripande ledningsgruppen. Dessa beslut ska vara väl grundade på ett gediget underlag och med beaktande av alla aspekter.
Så du känner inte igen dig i den kritiken?
– Inte riktigt, man jag förstår att man har den upplevelsen. Beslut fattas på en annan nivå och man känner att man inte haft inflytande. Jag upplever ofta att man tror att det finns mer info än det finns, att det finns en dold agenda någonstans. Då har man inte lyckats skapa den tillit som behövs.
När det gäller kritiken för att hon ska ha främjat en tystnadskultur där ifrågasättande och avvikande åsikter inte uppmuntrats säger Pia Teleman:
– Jag tycker att det är väldigt synd om någon upplevt det så. Om jag inte har suttit i möte har dörren alltid varit öppen och jag upplever att man alltid dykt på mig i korridoren eller knackat på och tittat in. Jag har alltid lyssnat, men jag måste få in all information och få en helhetsbild och man kan då uppleva att tiden går. Om det rör sig om en konflikt måste olika stödfunktioner och de närmaste chefsnivåerna kopplas in. Det slutgiltiga handhavandet av en konflikt kanske då inte helt överensstämmer med den första medarbetarens önskan.
Pia Teleman tror att mycket av kritiken mot henne härstammar från den konfliktfyllda situationen som ledde fram till att en anställd fick Sjukhusläkarnas visselblåsarpris. Det är något hon har funderat mycket på, säger hon.
– Det finns ett tillfälle under de här nio åren på Sus där en konflikt blev oerhört infekterad med stor komplexitet, och många for illa. Jag kan fortfarande fundera på om jag kunde ha gjort något annorlunda.
Vad landar du i?
– Jag skulle ha varit närmare tidigare, det är väl vad man kan säga. En svårlöst konflikt behöver eskaleras uppåt i chefsleden. Vissa beslut måste fattas, vissa förflyttningar måste göras och man måste få medarbetarna med sig. I det här läget fungerade det inte alls på lägre chefsnivå och jag kom in för sent.
När hennes uttalanden om barnmorskor med Chanelväskor och anställda som tar föräldraledigt på somrarna kommer på tal, säger Pia Teleman att hon fått äta upp dem många gånger om.
– Ibland tror jag att folk är på samma bana som jag och så stämmer det inte. Det där med barnmorskorna var sagt med värme och kärlek. Inför en sommar med stora vakanser och en stor oro hos de barnmorskor som stannade kvar och ville kunna ge patientsäker vård, lyckades vi i det regionala samarbetet utverka höga ersättningar för extrapass vilket hade god effekt. Arbetade man mycket extra inbringade det mycket pengar. Ställer man upp ska man unna sig något fint. Men jag skulle självklart aldrig ha sagt det i just det mötet, det kunde bara missförstås. Men det är ju ett fantastiskt uttalande att citera, så det får jag ju bjuda på.
Att hon skulle på något sätt skuldbelägga personal som tar föräldraledigt vill Pia Teleman bestämt neka till.
– Där vill jag vara väldigt tydlig. Det är en lagstadgad rättighet, liksom semester. Men vi måste kunna prata om utmaningarna i att få ihop verksamheten under somrarna. Det finns en rädsla att prata om föräldraledighet, det förstår jag inte, vi måste ju kunna planera och bemanna efter den verklighet vi har.
Pia Teleman säger att hon ser fram emot att arbeta med läkargruppen på Karolinska, som hon beskriver som otroligt kompetent och forskningsmeriterad.
– I syvende och sist är vi ju i första hand här för att ta hand om våra patienter. Jag hoppas att vi nu får möjlighet att fokusera vård, forskning och utbildning av högsta kvalitet.
Vem som ska efterträda temachefen Corinne Pedroletti, som lämnar tjänsten i slutet av september, är ännu inte känt.
Läs mer:
Corinne Pedroletti lämnar jobbet som temachef för att undvika jäv
Christophe Pedroletti ny direktör för Karolinska universitetssjukhuset
»Vi behöver mer resurser för att stärka patientsäkerheten«
Nya temachefen: »Vill bygga en kultur av öppenhet och dialog«
(uppdaterad 2024-09-18)