Den nya guiden för antibiotikasmarta vårdcentraler har tagits fram av Antibiotikasmart Sverige, ett initiativ lett av Folkhälsomyndigheten tillsammans med RISE Research institutes of Sweden, och är den senaste i raden av flera liknande guider. Tidigare har det tagits fram antibiotikasmarta kriterier för bland annat sjukhus och regionledning, liksom för förskola, skola och äldreomsorg. Hélène Rödin, allmänläkare på Strama Stockholm, har varit en av kriterieledarna i arbetet med just vårdcentralerna.

Hélène Rödin, allmänläkare på Strama Stockholm. Foto: Privat

– Kriterierna är framtagna för att underlätta det systematiska arbetet kring de här frågorna. Med dem vill vi inspirera, skapa engagemang och även paketera ihop Strama (Samverkan mot antibiotikaresistens) och vårdhygienåtgärder. Kriterierna ska fungera som ett stöd för vårdcentralerna, och hjälpa dem att få till bra rutiner, säger hon.

Vad tycker du själv är det viktigaste i kriterierna?

– Att äga sina siffror och ha koll på sina data, så att man vet hur man ligger till i jämförelse med andra. Det är så lätt att sitta på sitt rum och tro att alla kollegor på vårdcentralen jobbar likadant som en själv. Men när man tittar på vårdcentralens data upptäcker man kanske att så inte är fallet. Då kan man börja arbeta mer tillsammans.

Vad hoppas ni åstadkomma med de nya kriterierna för antibiotikasmarta vårdcentraler?

– Vi vill att alla ska arbeta antibiotikasmart och att vi får ut budskapet även till patienterna. Om de är med på banan och förstår varför vi gör som vi gör kan det ge ringar på vattnet när de är i kontakt med andra mottagningar också.

Vad har ni fått för respons på ert arbete från andra läkare?

– Än så länge har kriterierna inte lanserats, men de har tagits fram tillsammans med yrkesverksamma och beslutsfattare och vi har pilottestat dem på ett tjugotal vårdcentraler över hela landet. Vårdcentralerna har fått lämna synpunkter som vi har sammanställt och så har vi satt ihop kriterierna utifrån dem. Så vårdcentralerna har haft lite sista ordet. Jag är allergisk mot skrivbordsprodukter som bara tar en massa arbetstid från patienterna. Men här har vi fått väldigt bra respons och vårdcentralerna har uttryckt att de har nytta av kriterierna.

Kriterierna är väldigt konkreta, med tydliga exempel. Ni nämner bland annat att man kan ge patienten ett icke-antibiotikarecept med egenvårdsråd så att »patienten får med sig något efter besöket.«

– Ja, vi var väldigt noggranna med konkreta exempel. Vi har också försökt sammanställa vad man gör på olika håll, samla goda exempel och ge tips.

Här kan du läsa kriterierna för antibiotikasmarta vårdcentraler. 

Läs också:
Sverige högt över Europasnittet för vårdrelaterade infektioner
Ny mätning visar: En av tio patienter har minst en vårdrelaterad infektion
Nu går Stramas arbete på export

Om Antibiotikasmart Sverige

Antibiotikasmart Sverige startade 2019 och arbetar utifrån visionen om att samhälle där alla bidrar till att antibiotika fungerar och fortsätter att rädda liv. Sedan tidigare finns antibiotikasmarta kriterier för regionledning, sjukhus, kommunledning, förskola, skola, äldre- och funktionshinderomsorg, samt vatten och avlopp.