I dag presenterades Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer för barn och ungas skärmvanor under en pressträff med socialminister Jakob Forssmed (KD).
Myndigheten rekommenderar att barn 2–5 år använder skärm max en timme per dygn, barn 6–12 år max 1-2 timmar, och barn 13–18 år som mest 2–3 timmar. Barn under två bör i möjligaste mån helt undvika skärm, menar Folkhälsomyndigheten.
– Nu finns konkreta och tydliga rekommendationer om användning av digitala medier. Det kan göra det lättare för barn och unga, för familjer och andra som möter barn och unga att få till samtal om både hur mycket tid man spenderar på nätet, vad som händer där och vilket innehåll man exponeras för. Det här är viktiga och behövliga samtal, sade socialminister Jakob Forssmed under pressträffen.
De nya riktlinjerna är resultatet av det uppdrag Folkhälsomyndigheten fick av regeringen våren 2023 att ta fram kunskap om och rekommendationer för unga och barns digitala medieanvändning. I juni presenterades kunskapssammanställningen, som visade på vissa samband mellan användningen av digitala medier och problem som sömnbrist, obesitas och osunda kroppsideal. Sammanställningen visade också på samband mellan skärmanvändning och förstärkta ADHD-symtom över tid.
– Även om vi inte har full kunskap går det inte längre att vifta bort oron kring vad effekterna av hög skärmanvändning kan innebära. Nu har vi svart på vitt att det finns betydande hälsorisker, sade Jakob Forssmed.
Folkhälsomyndigheten riktar också uppmaningar till techbolagen att göra förändringar i det utbud som riktar sig till barn och unga. Det handlar till exempel om att förstärka åldersverifieringen, att göra mer för se till att barn och unga inte utsätts för skadligt innehåll och inte använda medel för att förlänga ungas skärmanvändning.
Andra generella rekommendationer är att följa satta åldersgränser för till exempel appar och spel, att barn och unga inte ska använda skärmar precis före sänggående och att mobil eller surfplatta inte ska förvaras i sovrummet under natten.
Jonas F Ludvigsson, professor i klinisk epidemiologi samt överläkare vid Barnkliniken på Örebro universitetssjukhus, tycker att råden verkar välavvägda. Men han menar samtidigt att det inte finns mycket forskning kring hur olika antal timmars skärmanvändning påverkar i olika åldrar.
– Men det är ändå rimligt att Folkhälsomyndigheten försöker ge rekommendationer.
Han är också positiv till råden att undvika skärmanvändning i samband med sänggående och att föräldrar ska vara mer engagerade i barnens innehåll. Vad gäller totalt skärmförbud för barn under två tycker Jonas F Ludvigsson att det är helt rimligt.
– Jag vet inte om 15 minuters skärmanvändning per dag för en 1,5-åring gör någon skada, men jag tror heller inte att det gör någon nytta.
Även om han menar att skärmtid riskerar att påverka sömn negativt och öka risken för övervikt så tror Jonas F Ludvigsson att det stora problemet för barn och unga egentligen inte är den rena skärmtiden.
– Jag tror att det stora problemet är användningen mer specifikt av sociala medier, men där ligger inte fokus på just de här rekommendationerna.
När det gäller de yngsta barnen följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer i mångt och mycket Svenska barnläkarföreningens riktlinjer, som presenterades förra hösten.
Ulrica Ådén, professor och överläkare i neonatologi och pediatrik vid Karolinska Institutet och vid Linköpings universitet, sitter med i styrelsen för Barnläkarföreningen. Hon säger att föreningen är nöjda med de nya rekommendationerna.
– Vi är glada att Folkhälsomyndigheten gjort ett så gediget arbete med att sammanställa den kunskap som finns. Det är glädjande att de har dragit samma slutsats som vi när det gäller de yngsta barnen, säger hon.
Barnläkarföreningen välkomnar framför allt att rekommendationerna är så konkreta, säger Ulrica Ådén.
– Vi tycker att det är bra att det är tydligt och att man vågar säga något om antal timmar. Det är en bra utgångspunkt till samtal med familjer om levnadsvanor.
Användning av e-böcker, skolappar, poddar eller musiklyssning ingår inte i rekommendationerna.
Läs mer:
Barnläkarföreningen ger ut konkreta råd om skärmtid för barn
Folkhälsomyndigheten ska ta fram rekommendationer om skärmtid
(uppdaterad 2024-09-03)