Processen med införandet av det nya vårdinformationssystemet Millennium i Västra Götalandsregionen, som tog sin början 2018, börjar närma sig sitt slut. Först ut är verksamheter i de södra delarna av regionen, bland annat Södra Älvsborgs sjukhus, Säs. Den 12 november, om sex veckor, är det tänkt att systemet ska börja användas skarpt på sjukhuset.
Det är alldeles för kort tid för att utbilda, anpassa och planera för allt som behöver vara på plats vid införandet, menar läkarföreningen på sjukhuset, som nu lämnat in en skrivelse till både sjukhusledning och ansvariga politiker.
– Vi ser en lång rad problem och en stor frustration och oro hos läkarna för hur det här ska gå till, säger Laura Raduta, ordförande för Västra Götalands läkarförenings sektion på Säs.
Kritiken handlar dels om utformningen av systemet i sig, som att det krävs nio klick för att skicka i väg ett brev, dels om att utbildningen i det nya systemet är otillräcklig. Förutom det 50-tal så kallade Millennium-coacher som utbildats för att assistera kollegorna, får personalen åtta timmars utbildning, berättar Laura Raduta.
– På den tiden ska vi sätta oss in i en 500-sidig manual. Det är helt orimligt. Jag har läkarkollegor som både är yngre, mer datorkunniga och bevandrade i det svenska hälso- och sjukvårdssystemet än vad jag är, som säger att de skulle behöva 3-5 dagar på sig att lära sig att skriva in en patient.
En annan oro handlar om bemanningen under själva införandet.
– Vi befarar att läkarna ska arbeta dubbla jourlinjer under en lång period, så är tanken med andra yrkeskategorier, och det i ett läge där sjukhuset redan är både överbelagt och underbemannat, säger Laura Raduta.
Effekten blir att patientsäkerheten inte kan garanteras, menar hon.
– Det är inte vår roll som fackföreträdare att ansvara för patientsäkerheten, men som läkare på golvet ser vi att som det ser ut just nu kommer vi inte att kunna erbjuda en patientsäker vård.
På frågan om vilka riskbedömningar som görs har Laura Raduta fått till svar att dessa ska göras de sista två veckorna när systemet är färdigutformat.
– Då ska man först bedöma riskerna, sedan göra en handlingsplan och så ta hand om riskerna. Det går inte. Även om alla skyddsombud skulle arbeta dygnet runt.
Läkarföreningen vill helst se att införandet av Millennium pausas för att sjukhuset ska få mer tid att förbereda sig.
– Vår känsla är att vi måste bromsa tåget innan det kraschar, säger hon.
Boel Mörck är ordförande för programstyrgruppen för Millennium i Västra Götalandsregionen. Hon säger att hon känner igen oron och kritiken som läkarna nu framför.
– Det är alltid besvärligt när man ska sjösätta ett nytt system, stort eller litet. Det är ju två delar i det här, dels är det en ny IT-miljö som ska införas, och dels är det att man eftersträvar nya arbetssätt.
Boel Mörck säger att starten av utbildningen för personalen på Säs drabbades av en del barnsjukdomar, med ett instuderingsmaterial som har upplevts som massivt.
– Det är något vi har arbetat med de senaste veckorna, till exempel med att ta fram läsanvisningar och filmer. Förhoppningen är att de som börjar utbildningen på måndag inte kommer att ha samma upplevelse.
Vad gäller kritiken om att man fått för kort tid för utbildning, hänvisar Boel Mörck till ansvariga på Säs.
– Det är linjen, arbetsgivarens ansvar att se till att de anställda har tillräcklig kunskap för att hantera alla system. Med det sagt gör vi allt vi kan för att underlätta kunskapsinhämtningen. Utbildningen ligger i vår lärportal, vilket gör att man kan gå in där om man skulle man ha tid över eller på ett APT.
Samma sak gäller kritiken om brister i planeringen av bemanning inför införandet.
– Arbetsgivaren har ansvar för bemanningen. Vi har försökt förstå och uppskatta utifrån leverantörens erfarenhet men även andra , Härjedalen till exempel, hur lång tid en sån här implementering tar. Men det är ingen vetenskapligt bevisad metod. Produktionschefer på alla förvaltningar har varit med och diskuterat detta och jag vet att det finns beredskap för att flytta vårdströmmar om behov skulle uppstå.
Läkartidningen söker ansvariga på Säs. Till Göteborgs-Posten säger sjukhusets chefläkare Joacim Stalfors att han kan lova att patientsäkerheten sätts först i införandet av Millennium.
– Ja. Det vore tjänstefel att säga något annat, säger han.
Joacim Stalfors beskriver fackförbundets feedback som viktig, men menar att kritiken bör hanteras på regional nivå.
– Jag har tillförsikt i att regionen löser ut de frågeställningarna som Läkarförbundet ställde i sitt brev, säger han till GP.
Läs mer:
Vård på Säs påverkas initialt mer av Millennium än man har trott
Revisorer varnar för försening av vårdinformationssystem i VGR
Oro inför Millennium-skiftet
(uppdaterad 2024-11-27)