Hanteringen av IT-konsulter inom Region Dalarna är bristfällig, visar en revisionsrapport. Enligt P4 Dalarna, som var först med att rapportera om kritiken, har ett trettiotal IT-konsulter hyrts in för att arbeta med införandet av regionens nya journalsystem Cosmic. Av dessa konsulter ska vissa i sin tur ha använt sig av underleverantörer.

Någonstans under resans gång väcktes frågor om hur rutinerna såg ut: Hur används anlitade konsulter? Hur finansieras tjänsterna? Vilket underlag finns vid attest av fakturor för tjänsterna? Revisionsföretaget KPMG fick i uppdrag att djupdyka i frågan.

Nu gör bolaget den samlade bedömningen att konsulthanteringen inte är »ändamålsenligt utformad« och att den interna kontrollen är otillräcklig. Särskilt slår rapporten ner på brister i kontrollen av leverantörer, leveranser och fakturering. I praktiken hanteras all uppföljning i dagsläget av en enda person, som dessutom saknar stöddokument för hur kontrollen ska bedrivas.

»Bristande systematik gör att uppföljningen riskerar att bli godtycklig och inkonsekvent, men också att brister kring konkreta sakförhållanden inte uppdagas«, skriver KPMG. Bolaget listar flera exempel, som hur avvikelser från fastställda kostnader kan förbli oupptäckta, och varnar för att nuvarande fakturahantering utgör en »betydande ekonomisk risk« för regionen.

KPMG ser dock inte att något tyder på att det verkligen har förekommit oegentligheter.

– Förhoppningsvis har det inte skett något jätteallvarligt fel, men har vi inte processerna och systemen kan vi inte heller riktigt garantera det, säger regionens planeringsdirektör Jonatan Alamo Block till P4 Dalarna.

Läs också:

Regioner i Sussa bestrider att Cosmic-upphandling kan ha gått fel till
2024 byter halva Sverige journalsystem