Sedan i början av året råder hyrstopp för sjuksköterskor i Region Skåne, och regionen har flaggat för att samma resa väntar även hyrläkare. Så sent som i förra veckan skulle dock planen för utfasning av hyrläkare processas såväl internt som externt, vilket Läkartidningen rapporterade. Men nu meddelar regionen plötsligt att ett hyrstopp för vissa läkarspecialiteter träder i kraft redan den 1 oktober. Inom Läkarförbundet Skåne är man dock kritisk till planerna.
– Det är lätt att förstå viljan att bli av med hyrpersonalen ur ett ideologiskt perspektiv. Tillsvidareanställd personal ger en bättre kontinuitet för patienterna, bättre arbetsmiljö och även patientsäkerheten förbättras sannolikt, eftersom fast personal troligen engagerar sig mer i arbetsplatsen och påtalar om det finns fel och brister, säger Joakim Planck, styrelseledamot i Läkarförbundet Skåne.
Därmed inte sagt att det alltid är fel med hyrpersonal, menar han.
– Man kan ha tillfälliga toppar eller tillgänglighetsproblem, där det kan vara motiverat att ta in hyrpersonal.
Att hyrstoppet träder i kraft för vissa läkare redan nästa vecka bekymrar dock inte Joakim Planck.
– Det är mest en symbolhandling. Regionen har listat de specialiteter där man inte hyr in läkare i dag och sagt att det inte längre är tillåtet att hyra in sådana läkare, säger han.
Något som däremot bekymrar Läkarförbundet lokalt desto mer är resten av stegen i utfasningsplanen. Den 15 januari nästa år införs hyrstopp för läkare inom alla specialiteter vid samtliga hälso- och sjukvårdsförvaltningar, förutom primärvården.
– På totalen handlar det om runt 30 årsarbetstjänster, och det ser kanske inte mycket ut, men vissa verksamheter är väldigt beroende av sina hyrläkare.
Särskilt kommer hyrstoppet att drabba bland annat radiologer i Trelleborg, lungmedicinare, njurmedicinare, diabetologer och endokrinologer i Helsingborg samt anestesiologer i Hässleholm, enligt Läkarförbundet Skåne.
– Man har nu äntligen kommit i gång med att bygga ett helt nytt hus för elektiv ortopedi i Hässleholm, och man kan tycka att det drabbar regionen ekonomiskt om man sedan inte har narkosläkare för att kunna operera i det nya huset, säger Joakim Planck.
Dessutom finns en oro över att regionens nya förvaltning, Nära vård, inte undantas.
– Läkarbrist i en nystartad förvaltning vore ju olyckligt.
Läkarförbundet Skåne önskar sig nu en möjlighet till dispens som komplement till det interna resursteamet. »I verksamheter där annars vårdenheter riskerar att behöva stängas, eller patientsäkerheten allvarligt hotas, eller Region Skåne riskerar ekonomisk skada, ska undantag från hyrläkarstoppet kunna beviljas«, föreslår förbundet i ett protokoll från samverkansmötet med regionen.
– Men vi har inte fått något svar alls från regionen, säger Joakim Planck.
Läkartidningen har sökt HR-direktör Johanna Holmberg för en kommentar. I ett pressmeddelande lyfter hon dock fram psykiatrin som en förebild, där hyrläkarstopp har gällt sedan 2017.
– Vi vet att detta går att genomföra och har många erfarenheter just från psykiatrins hyrstopp för läkare som hjälper oss i det här arbetet. Men precis som med hyrstoppet för sjuksköterskor så kan ett hyrstopp leda till tuffa situationer i enstaka verksamheter under övergångsperioden, säger hon i pressmeddelandet.
Men Joakim Planck delar inte Johanna Holmbergs bild.
– Regionen vill gärna beskriva hyrläkarstoppet inom psykiatrin som en framgångssaga. Men det finns delar av psykiatrin som har väldigt begränsad tillgång till specialister, säger han.
Läkartidningen har tidigare rapporterat om larm om försämrad arbetsmiljö efter psykiatrins hyrläkarstopp. Skyddsombudet Ann-Marie Skarstam uttryckte i en intervju häromåret att det numera råder kronisk resursbrist inom psykiatrin, och att fler patienter går i åratal utan att bli färdigbehandlade och utskrivna.
HR-direktör Johanna Holmberg återkommer senare till Läkartidningen och säger att hon har full förståelse för läkarnas oro, men säger att utfasningen ska göras på ett hållbart sätt.
– Vi ska inte göra några »tokryck« och självklart ska vi inte riskera att inte kunna utföra den hälso- och sjukvård som vi ska.
Någon dispensrutin ser hon dock inte framför sig.
– Det skulle kunna ge en psykologisk effekt, så att man får upp ögonen för att man kan ansöka om dispens, trots att huvudregeln är att man ska klara sig utan. Skulle det visa sig att det är alldeles omöjligt att klara sig utan inhyrd personal i ett visst fall så kan regiondirektören gå in och tillåta det. Men vi kommer inte att ha några rutiner och blanketter kring ett dispensförfarande, säger hon.
Den sista fasen av Region Skånes hyrläkarstopp rör primärvården. Här kommer en tidsplan att fastställas i mitten av oktober.
Läs också:
Kostnaderna för hyrpersonal i vården minskar kraftigt i nästan hela landet
Hyrkostnaderna sjunker på flera håll – nu återanställs sjuksköterskor
(uppdaterad 2024-10-02)