Vanligtvis hämtas rättsintyg från rättsläkare anställda vid Rättsmedicinalverket, RMV, men det kan också finnas tillfällen där rättsintyget får inhämtas från andra läkare med tillräcklig kompetens. År 2018 konstaterade Statskontoret i en rapport att sådana intyg riskerar att brista i kvalitet och i objektivitet vid bedömningen av personskador.

För att råda bot på problemen utfärdar Rättsmedicinalverket nu nya föreskrifter om hur rättsintygen ska se ut och vad de ska innehålla.

– Syftet med föreskrifterna är att skapa en större enhetlighet och att öka kvaliteten på de rättsintyg som utfärdas av läkare inom hälso- och sjukvården, kommenterar Johan Lidman, biträdande chefsjurist vid Rättsmedicinalverket som ansvarat för framtagandet av de nya föreskrifterna, tillsammans med representanter från myndighetens rättsmedicinska avdelning, i ett pressmeddelande.

Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten och Socialstyrelsen har fått tillfälle att yttra sig över de nya föreskrifterna som träder i kraft 15 november.