– Problemen har pågått i tio år. Nu eskalerar det till att det inte kommer finnas en lungsektion. Det finns inga möjligheter att driva verksamheten utan lungspecialister och inte heller utbilda nya som behöver regelbunden ledning, säger läkaren Lise-Lott Norrman, fackligt ombud för Läkarförbundet på Säs, till Borås tidning.

Enligt henne så har arbetssituationen på lungavdelningen förvärrats, eftersom personalstyrkan varit för liten under lång tid. En känsla av att inte kunna ta hand om patienterna på bästa sätt nöter ned personalen.

Ledningen förklarar att det pågår ett arbetsmiljöarbete på avdelningen.

– Vi har varit medvetna om vissa saker som vi har försökt åtgärda. Det blir också en problematik med arbetsmiljön när inte alla är på plats och man ändå måste lösa dagen, säger Monica Hjelmgren, operativ chef på Säs, till Borås tidning.

När specialistläkarnas uppsägningstid gått ut i höst finns endast ett antal ST-läkare, sjuksköterskor och undersköterskor kvar på lungavdelningen. Nu pågår ett intensivt arbete för att lösa situationen. Sjukhuset har platsannonser ute för att rekrytera nya specialister. Ledningen har även lagt en förfrågan om att ta in hyrläkare.