Bemanningsföretaget Idoc har sedan september 2023 haft avtal med Region Skåne om att tillhandahålla bland annat läkarbilar, hembesök av läkare och telefonkonsultation under jourtid.

Regionen har tidigare gått ut och kritiserat företaget för att ha fakturerat för mycket. Det ska handla om 21 miljoner kronor, som man nu kräver tillbaka.

Nu meddelar Region Skåne att man även häver avtalet med Idoc. Detta efter att man upptäckt en rad brister i hur företaget utfört sitt uppdrag, skriver regionen i ett pressmeddelande.

– Jag ser mycket allvarligt på de uppgifter som kommit fram och väljer därför att fatta beslut om att avtalet ska hävas i slutet av månaden. Vad utredningen visar är oacceptabelt. Det innebär inte bara att skattemedel används fel, utan innebär även patientsäkerhetsrisker, säger Anna Mannfalk (M), ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd, i pressmeddelandet.

Det ska bland annat handla om att hembesök nekats utan stöd i avtalet, att avvikelser hanterats felaktigt och att man utfört och krävt ersättning för verksamhet som inte ingår i uppdraget.

Med anledning av detta ser Region Skåne nu över avtalsprocessen från utformning till uppföljning, med mål att  stoppa oegentligheter, säger regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundblom i pressmeddelandet.

– De uppmärksammade bristerna hos denna leverantör visar hur viktigt det arbetet är.

Avtalet slutar gälla den 30 september. Region Skåne kommer då att ta över de tjänster som Idoc tillhandahållit i egen regi.

Läkartidningen söker företrädare för Idoc. Tidigare har företagets affärsområdeschef Erik Lind sagt till Sveriges radio att man bestrider regionens anklagelser.

Läs mer: Skåne kräver företag bakom läkarbilar på 21 miljoner kronor