I regeringens nya budgetproposition finns stora satsningar på rättsväsendet. Bland annat avser regeringen att lämna ett förslag som innebär att de som studerar vid polisutbildningen höstterminen 2024 eller senare, under vissa villkor, få sina studielån återbetalda eller avskrivna. Att detta skulle komma att gälla även andra bristyrken, är inte att förvänta sig, enligt justitieminister Gunnar Strömmers (M) svar på en pressträff under onsdagen, som TT/SVD bevakade:
– Man kan inte se det som en principiell linje utan det här gäller nu poliser, sa han.
Det fick Vårdförbundet student att reagera, som tycker att deras studenter nedprioriteras och att regeringen borde ta hänsyn till vårdsektorns personalbrist.
– Vi är ju liksom också en del av de samhällsbärande yrkena, säger Marlene Juhl, ordförande för Vårdförbundet student, till TV4 Nyheterna.
För SLF student är det inte en prioriterad fråga även om en sådan satsning hade varit varmt välkommen.
– Jag tycker att det är beundransvärt att regeringen ändå skjuter till pengar till områden där det behövs personal. Det finns ju flera samhällsviktiga yrkeskategorier och det hade behövts liknande satsningar för läkare, säger Martin Macek.
Du tycker inte att läkare har tillräckligt hög lön?
– Den betalar inte för det ansvar man har, åtminstone inte i början av karriären. Det är en väldigt lång utbildning och jag skulle vilja säga att lönen inte kompenserar lånet på närmare en halv miljon i förhållande till det ansvar man har. Min sambo som jobbade på Ica förut hade högre lön än vad jag hade som underläkare på termin nio.
Martin Macek tror att en liknande satsning på läkare, som den som föreslås för poliser, skulle motivera fler att söka läkarutbildningen.
– Vi ser också en trend bland våra medlemmar att allt färre är intresserade av att jobba som läkare inom offentligt finansierad vård. Fler är i stället intresserade av andra alternativ, andra arbetsgivare än regionerna, som ger bättre arbetsvillkor eller lön, säger han och tillägger:
– Om lånen skulle bli avskrivna kanske fler skulle lockas till regionerna och att lönen då skulle få mindre betydelse, säger Martin Macek.
Läs även:
Fortsatt minskat intresse för att gå läkarprogrammet – flest vill till KI