Omställningen till nära vård och Socialstyrelsens riktvärde om 1 100 patienter per fast läkarkontakt innebär att antalet läkare inom primärvården behöver öka snabbt, en fråga som lyftes av en rapport från Svenska distriktsläkarföreningen i går, torsdag.
I samband med det har Socialstyrelsen tagit fram ett stöd som beskriver vilka kompetenser en fast läkare ska ha, för att öppna upp för lösningar där läkare med andra kompetenser ska kunna fungera som fast läkarkontakt. Det var detta stöd som föranledde Svenska läkaresällskapet, SLS, att utreda frågan.
– Vi ville titta på befintlig reglering och fundera på långsiktiga effekter av saker vi gör nu för att lösa fast läkarkontakt i primärvården. Samtidigt som kraftfulla lösningar behövs här och nu för att säkra bemanningen i primärvården, behöver det vara tydligt att det långsiktiga målet är att en fast läkarkontakt i primärvården ska ha rätt kompetens för uppgiften. Det vi har landat i är att specialister i allmänmedicin har den generalistkompetens som behövs och vi anser att det behövs tydlighet för att få stabilitet över tid och jämlikhet över landet, säger Susanna Althini, specialist i allmänmedicin, ledamot i SLS nämnd och ordförande i nämndens i beredningsgrupp för primärvårdsfrågor, som har arbetat med utredningen.
Detta gäller inte minst nu i det läge primärvården befinner sig i, där man behöver rekrytera och utbilda en stor mängd allmänspecialister, säger hon.
– Vi behöver växla upp och få fram väldigt många fler som kan jobba i primärvården nu. Men då är det extra viktigt att man har en tydlig ”kravspecifikation”, annars är risken stor att man får dålig kvalitet i längden. Vi vill inte att allmänheten ska uppleva dålig kvalitet i primärvården, utan vi vill att alla ska ha en fast läkarkontakt med hög generalistkompetens, säger Susanna Althini.
I rapporten, som släpps i dag, fredag, rekommenderar SLS att kravet på fast läkarkontakt ska vara specialist eller blivande specialist i allmänmedicin. Andra specialiteter ska kunna arbeta som fast läkarkontakt under förutsättning att de har som målsättning att dubbelspecialisera sig även inom allmänmedicin, menar SLS.
I en sådan dubbelspecialisering vill SLS se en individuell och oberoende kompetensutvärdering samt en individuell kompetensutvecklingsplan, säger Susanna Althini.
– Det är en viktig del i vårt förslag. Man kanske har varit överläkare vid en medicinklinik tidigare och har oerhört mycket kompetens med sig, men för att ha rollen som fast läkarkontakt i primärvården krävs även andra saker. Den fasta läkarkontakten utför ett komplext och viktigt arbete så att långsiktigt säkra att den läkaren är eller siktar på att bli specialist i allmänmedicin anser vi ska vara ytterst tydligt.
I vilken form regleringen ska införas tar SLS inte ställning till.
(uppdaterad 2024-10-02)