Sven-Eric Söder, ordförande Statens medicinsk-etiska råd. Foto: Joakim Andersson

Sedan 1985 har Smer fungerat som en myndighet och finansierats genom kommittébudgeten. Nu ska vissa uppgifter läggas till, andra förtydligas.

– Det är snart 40 år sedan Smer inrättades. Det här ändringsbeslutet bygger på en analys av Smer som Statskontoret har gjort och de förändringar som skett under åren, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson i ett pressmeddelande.

– Vi välkomnar det här beslutet, säger Sven-Eric Söder när Läkartidningen når honom.

I det nya uppdraget framgår tydligare att Smer ska fungera som en svensk kontaktpunkt för vissa internationella samarbeten inom medicinsk etik. I stora drag innebär det fortsatta samarbeten med Världshälsoorganisationen (WHO) och EU när det kommer till bioetiska och medicinsk-etiska frågor.

– Egentligen har vi ju redan gjort det under många år, men med beslutet är det tydliggjort att det internationella samarbetet är viktigt och något vi ska fortsätta med. De medicinsk-etiska frågorna är gränsöverskridande och det internationella samarbetet är viktigt också för vår nationella utveckling, berättar Sven-Eric Söder.

I den nya uppdragsbeskrivningen framgår också att Smer ska bistå med medicinsk-etiska analyser och hjälpa myndigheter med medicinsk-etiska frågor när nya regler och föreskrifter tas fram.

– Det är bra att också det tydliggörs. Vi har redan ett bra samarbete med flera myndigheter, till exempel Folkhälsomyndigheten. Vi hade en del samarbeten med myndigheten under pandemin då vi kom med etiska synpunkter på vaccinering av unga och vaccinering av anställda inom hälso- och sjukvården och äldrevården.

En del av rådets arbete innebär också att se över gamla rapporter, då exempelvis medicinska framsteg och teknisk utveckling kan kräva nya etiska bedömningar.

– Under hösten har vi en del intressanta arbeten framför oss då vi ska titta på surrogatmödraskap, framtidens tekniker inom assisterad befruktning och selektiv fosterreduktion vid flerbördsgraviditet sent i graviditeten. Vi ser då bland annat över rapporten Assisterad befruktning – etiska aspekter från 2013 och uppdaterar den om det behövs, säger Sven-Eric Söder.

Läs även:
Smer: Forskning på embryon bör tillåtas under en längre tid
Smer: Hälso- och sjukvården bör ta täten i klimatomställningen
Smer varnar för etiska utmaningar i vården med ett växande klimathot