– Takten behöver öka och kommuner och regioner behöver arbeta konkret, enhetligt och genomgripande med omställningen, säger Maria Hilberth, enhetschef på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.
Socialstyrelsen gör årligen en analys av arbetet i omställningen till god och nära vård, det arbete som pågår i hela landet med att organisera om vården till att utgå mer från patientens behov och förutsättningar och som bygger på en överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och regioner, SKR.
Den senaste analysen visar att regioner och kommuner samarbetar bättre när det gäller personer som behöver insatser från olika vårdgivare. Man kan exempelvis se att team och ansvarsroller etablerats för samordningen.
Samverkan mellan primärvård och specialistvård behöver dock förbättras. Och enligt Socialstyrelsen finns andra områden där utvecklingen stått stilla eller till och med gått bakåt.
Det finns exempelvis inga tydliga tecken på att kontinuiteten i vården har utvecklats, åtminstone inte ur patientperspektiv. Samma sak gäller förbättrad delaktighet för patienten.
När det gäller tillgängligheten till primärvården har utvecklingen gått åt olika håll. Vissa kvantitativa faktorer pekar på att tillgängligheten har blivit bättre, medan andra tyder på att tillgängligheten blivit sämre. Som exempel lyfter Socialstyrelsen att andelen medicinska bedömningar som genomfördes inom tre dagar har ökat, medan andelen patienter som svarar att de vid behov har lätt att träffa läkare inom särskilt boende, har minskat. Därtill har antalet överbeläggningar och utlokaliseringar per 100 disponibla vårdplatser mer än fördubblats de senaste tio åren.
Sveriges läkarförbund tycker att regionerna motarbetar god och nära vård-reformen när Socialstyrelsens rekommendationer om fast läkarkontakt inte följs. Myndighetens riktvärde är 1 100 patienter, för vilka en specialist i allmänmedicin är fast läkarkontakt i primärvården.
»Den enskilt viktigaste faktorn för en god och nära vård är att alla patienter har en fast, namngiven läkare med ansvar för ett rimligt antal patienter. Men än så länge är det bara 3 av 21 regioner som har fattat de nödvändiga besluten för att nå dit«, skriver Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale i en skriftlig kommentar till Läkartidningen.
Rapporten finns på Socialstyrelsens webbplats.