Antalet specialister i allmänmedicin behöver dubbleras i regionerna för att man ska kunna nå Socialstyrelsens riktvärde från 2022 om en specialist i allmänmedicin per 1 100 invånare och en ST-läkare per 550 invånare. Och att nå detta mål på nationell nivå skulle med nuvarande takt ta runt 88 år. Det menar Svenska distriktsläkarföreningen, DLF, i sin nya rapport, som bygger på en enkät till landets regioner med frågor kring läkarbemanning och hur många ST-läkare man har.

– Vi har sett att siffrorna har varit dåliga i många år. Och ändå händer inget. Det här är ett sätt för oss att illustrera vad det faktiskt betyder. Jag tror faktiskt inte att regionerna själva har förstått vad det betyder, säger Ylva Sandström, ordförande för DLF, till Läkartidningen.

Situationen varierar dock stort mellan regionerna som svarat på DLF:s frågor. Vissa regioner bedöms göra så små insatser för att förbättra situationen att de i stort sett aldrig kommer att uppnå läkartätheten som behövs för att nå Socialstyrelsens mål, menar DLF. Hit hör bland annat Kronoberg och Värmland.

Några regioner, Gävleborg och Stockholm, kommer med nuvarande takt att enligt DLF:s beräkningar behöva flera hundra år på sig att nå full bemanning.

Andra, som till exempel Västra Götaland och Västmanland, arbetar på saken men har fortfarande enligt DLF:s beräkningar flera decennier framför sig innan man uppnår den läkarbemanning som krävs.

Några regioner, som Norrbotten och Dalarna, har inte kunnat ta fram uppgifterna som DLF efterfrågat.

Ylva Sandström, ordförande i Svenska distriktsläkarföreningen, DLF.
Ylva Sandström, ordförande i Svenska distriktsläkarföreningen, DLF. Foto: Helena Wrete

Den enda region av dem som svarat på DLF:s frågor som ligger relativt bra till med sin läkarbemanning i primärvården är Jämtland-Härjedalen. Här uppger regionen att man har 103 specialister i allmänmedicin anställda, vilken är i stort sett vad DLF beräknar att regionen behöver utifrån Socialstyrelsens mål. Alla specialisterna i regionen arbetar dock inte heltid, men Ylva Sandström tycker ändå att regionen utgör en positiv överraskning.

– Det är väldigt roligt att se att det faktiskt finns positiva exempel, att det faktiskt finns en region som nästan är i fas. Det visar att det är genomförbart.

För att vända utvecklingen krävs nu krafttag, säger Ylva Sandström. Framför allt krävs stora satsningar när det gäller antalet ST-läkare de kommande tio åren, säger hon.

– Tempot är alldeles för lågt. Om man satsar på att utöka med tio procent per år, då blir tiderna väldigt långa. Man måste satsa jättemycket, det räcker inte att satsa lite grann.

Andra förslag i rapporten till regionerna är att öronmärka pengar till ST-läkare, att stärka arbetsmiljön för att stoppa läkarflykten från primärvården, och att minska primärvårdens uppdrag. Ylva Sandström säger att det är viktigt att skydda de läkare som redan i dag finns i primärvården.

– Vi måste börja med arbetsmiljön redan nu. Annars fyller vi bara på en läckande kittel, där folk väljer att lämna för att arbetsmiljön är för dålig. Det handlar också om att se till att det är en rimlig arbetsbelastning, att sätta en listningsnivå som är rimlig. Men det är ett svårt beslut att ta för många regionpolitiker eftersom det då kommer att bli patienter över.

Kanske viktigast av allt är dock att regionerna skaffar sig överblick över läget i primärvården, säger Ylva Sandström.

– Det har varit vår käpphäst i många år: om man inte vet var man står är det svårt att vidta åtgärder. Det vet alla orienterare att om man inte vet var man är blir det svårt att veta vart man ska. Det är samma sak här.

Läs mer:
Socialstyrelsen om omställningen till nära vård: »Takten behöver öka«
Handlingsplan: Så ska fler få en fast läkarkontakt i Region Stockholm
Rapport: Långt kvar till nationella mål om kontinuitet i primärvården
Socialstyrelsen: 1 100 invånare per specialist i primärvården

DLF:s antaganden bakom beräkningen

DLF:s beräkning är att Sverige skulle behöva 8 271 specialister i allmänmedicin samt 2 647 ST-läkare sysselsatta i primärvården för att Sverige ska ha den läkartäthet som Socialstyrelsen rekommenderar.

För att kunna göra beräkningen har man antagit att en ST-läkare tar i genomsnitt 8 år på sig att bli färdig specialist och att en specialist i allmänmedicin arbetar som specialist i cirka 25 år.

Under förutsättning att åldersfördelningen bland specialisterna är någorlunda jämn innebär antagandet att 1/25 av specialisterna går i pension varje år.

Enkäten skickades ut till regionerna hösten 2023.