I studien, som letts av forskare vid Uppsala universitet, har man låtit läkare svara på en enkät på jobbsajten Doctors.net.uk. Av de drygt 1 000 svarande uppgav 20 procent att de använder sig av generativa AI-verktyg i sitt kliniska arbete. Av de som svarat jakande på frågan uppgav 29 procent att de använde AI för att generera dokumentation efter patientbesök, och nästan lika många, 28 procent, använde dem för att få förslag på differentialdiagnoser. Det vanligaste verktyget var Chat GPT.

– Det pratas mycket om AI-hajpen, men vår studie visar att användningen av AI inom vården inte är något som ligger långt borta vid horisonten – det är något som händer här och nu. Läkarna har sett värdet i att använda den här typen av verktyg. Nu måste det medicinska samfundet agera skyndsamt för att hinna ta tag i de etiska och praktiska utmaningar som generativ AI medför för patienterna, säger Charlotte Blease, forskningsledare och docent vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Även om undersökningen visar att allmänläkarna verkar se nytta i AI-verktygen varnar forskarna för att AI kan föra in felaktiga uppgifter, så kallade hallucinationer, eller förstärka fördomar. Eftersom det inte heller är tydligt hur företagen bakom AI-verktygen använder sig av den insamlade informationen finns även en risk att patientens rätt till privatliv äventyras, menar forskarna. I takt med att verktygen utvecklas växer också behovet av riktlinjer och utbildningsprogram för att säkerställa att verktygen används på rätt sätt.

Studien, som har publicerats hos BMJ Health & Care Informatics, har dock sina begränsningar, medger författarna. Eftersom man utgått från läkare registrerade på en jobbsajt är resultaten inte nödvändigtvis representativa för alla allmänläkare. Det kan också vara så att läkare som är positivt inställda till AI är mer benägna att svara på enkäten.

Läs också:
Chat GPT tio gånger snabbare på anteckningar än läkare i ny studie
AI förutser när patient kan skrivas ut
Försäkringskassans nya AI-verktyg hjälper personal att tolka läkarintyg
AI förutser när en patient kan skrivas ut
Hajpad AI delar forskarvärlden
Nya nav ska ta AI till vårdgolvet