Under sommaren flyttades fem allmänmedicinska vårdplatser från Jokkmokks hälsocentral samtidigt som jouröppettiderna på hälsocentralen minskades kraftigt. Protesterna mot neddragningarna var kraftiga, både från invånarna i Jokkmokk och från läkarhåll. Anledningen var, menade regionen, svårigheter att bemanna hälsocentralen under sommaren.

Markus Beland. Foto: Privat

Läkare varnade bland annat för konsekvenserna när patienter från Jokkmokk nu skulle flyttas till Pajala, tre timmar bort med bil.

– Det är som att placera folk på en annan planet nästan. Vi vet att de sociala banden är jätteviktiga för välmåendet. Jag tycker att det är inhumant, sade Markus Beland, distriktsläkare och medicinskt ledningsansvarig på hälsocentralen i Jokkmokk, till Läkartidningen i slutet av april.

I förra veckan öppnades återigen platserna, och även jourtiderna justerades tillbaka. När Läkartidningen pratar med Markus Beland säger han att sommarstängningen i Jokkmokk fått till följd att en del patienter som egentligen haft behov av inläggning valt att stanna hemma, i stället för att läggas in i Pajala.

– Vi vet att patienter vägrat läggas in i Pajala, 25 mil bort, för att man inte vill bli avskuren från sina sociala nät. Det innebär att man i stället blivit kvar i hemmet, kanske med hjälp av hemtjänsten. Vad gäller de minskade jourtiderna så vet vi ju inget om dem som inte kunde ringa på akutklockan i sommar, det finns ingen statistik över dem.

Det fanns också en oro bland både personal och Jokkmokksbor att sommarens neddragningar skulle bli permanenta. Men så blev det inte. Krister Berglund, divisionschef, berättar dock att problemen med bemanning kvarstår.

– Bemanningssituationen är fortsatt ansträngd. Den har inte förbättrats i någon större utsträckning i Jokkmokk eller i hela Malmfälten. Det är utmanande för oss, även om platserna nu har öppnats.

Hälsocentralen i Jokkmokk ska nu få riktade stödinsatser för att försöka lösa de bemanningsproblem som finns, berättar Krister Berglund.

Krister Berglund. Foto: Simon Eliasson

– Det vi gör särskilt i Jokkmokk är att arbeta med metodutveckling, bemanningsstrukturer och att jobba med riktade arbetsmiljöinsatser. Vi jobbar också med rekryteringsinsatser på olika sätt.

Kan du berätta om något konkret exempel på arbete som nu görs?

– Vi stärker med personella resurser för verksamhetsutveckling och metodstöd som är fördelade till att arbeta med arbetssätten på hälsocentralen. Det är ett pågående arbete just nu, säger Krister Berglund.

Markus Beland säger att ett självklart sätt att locka mer personal vore att helt enkelt erbjuda bättre löner.

– Jag vet att vi har haft en del tapp på distriktsköterskesidan för att man inte gått med lönekrav på 500 kronor, inga stora summor. Det finns något märkligt tabu kring lönepolicyn, man är livrädda för en löneglidning uppåt. Men man måste åtminstone kunna erbjuda konkurrenskraftiga löner för att få folk hit.

Krister Berglund anser dock att regionen erbjuder konkurrenskraftiga löner.

– Jag delar inte åsikten att vi inte skulle göra det. Vi jobbar med individuell lönesättning och det finns säkert de som söker jobb som vill ha högre lön. Det vill väl de flesta ha.

Läs mer:
Utökade jourtider i Jokkmokk efter protester – läkarna fortsatt kritiska
Läkare i Jokkmokk om stängda vårdplatser: »Det är inhumant«
Beslut om sommarstängda vårdplatser väcker oro i Jokkmokk