De senaste åren har det pågått en översyn av hälso- och sjukvårdsförvaltningarnas lokala kollektivavtal i Västra Götalandsregionen, VGR. Syftet enligt regionen är att harmonisera avtalen.
– Regionen går i den riktningen att vi ska leda och styra som en koncern och agera som en arbetsgivare. Regionen har en mycket tydlig styrning mot att vi ska hålla samman verksamheterna. Det har inneburit att vi bland annat ser över och samordnar våra lokala avtal för att få en större likriktning, säger Charlotta Cellbrot, förhandlingschef i VGR.
Resultatet är att regionen nu sagt upp flera lokala avtal som gäller läkare. Det handlar om avtal som dels ger extra ersättning fredagskvällar, och dels extra ersättning när man tjänstgör vid annan förvaltning i regionen under till exempel jourkompledigt, det senare framför allt en konstruktion för att täcka luckor i bemanningen.
– Förvaltningarna har genomlyst avtalen och tittat på ekonomi, produktion, arbetsmiljö och möjligheten att bemanna, och har gjort bedömningen att vi ska kunna bemanna utan de här avtalen, säger Charlotta Cellbrot.
Avtalen sägs upp från och med den 1 oktober och löper ut vid årsskiftet.
Emelie Hultberg, ordförande för Västra Götalands läkarförening, säger att man nu arbetar med att analysera vilka konsekvenser detta får, men att man redan i dag ser en rad risker.
– Vi ser framför allt risker för ett ökat missnöje bland våra medlemmar. Det är skillnad på en fredagskväll och en tisdagskväll i vad det kostar i att vara frånvarande i familjelivet. Vi tycker att det är rimligt att man får en ersättning. Om man vill harmonisera borde man snarare införa samma avtal för alla läkare i VGR i stället för att ta bort det helt.
Vad gäller ersättningen för att hoppa in hos andra verksamheter under jourkompledighet, menar Emelie Hultberg att följderna kan vara svårberäknade.
– Det är svårt för oss att värdera. Det är ett avtal som har använts och fungerat väl. Det är svårt att överblicka konsekvenserna. Regionen menar att man ska klara bemanningen med befintlig personal och budget, men vi ser ju att det finns stora utmaningen på många håll, som med lungläkarna på Södra Älvsborgs sjukhus och Bup på Norra Älvsborgs länssjukhus. Vi har svårt att se hur man ska lösa den här, säger hon.
Regionens motivering, att det handlar om att harmonisera avtalen, ger Emelie Hultberg inte mycket för.
– Om man ska vara krass handlar det om att spara pengar. Det har varit kärva år för VGR och man tittar nu igenom var man kan spara. Men de hade kunnat approchera oss och sagt att de ville diskutera avtalen i stället för att säga upp dem, säger hon.
Förhandlingschef Charlotta Cellbrot säger att hon har förståelse för att det finns missnöje med de indragna ersättningarna. Hon utesluter dock inte att det kan komma att bli fler uppsagda avtal framöver.
– Vi kommer att fortsätta ha en genomlysning även framöver, och det kan bli aktuellt att säga upp fler avtal. Men vilka grupper det kan beröra eller hur tidsaspekten ser ut, det kan jag inte svara på i nuläget.