Flytten av patienterna ägde rum måndagen den 7 oktober och de som tar emot Säs-patienterna är Sahlgrenska universitetssjukhuset, NU-sjukvården och Skaraborgs sjukhus. Den tillförordnade verksamhetschefen inom medicin på Säs uppger i ett pressmeddelande att arbetet är under kontroll.

– Vi jobbar med att säkra överföringen av patienter med pågående behandling för lungcancer till andra sjukhus och att patienter i behov av utredning får information om var fortsatt utredning och behandling kommer att ske, säger Katarina Zamac.

Anledningen till att patienter flyttas till andra sjukhus är personalbrist. I slutet av augusti hade alla specialistläkare på lungamottagningen på Säs sagt upp sig, vilket Läkartidningen rapporterade om. Läkarna arbetar dock kvar under sin uppsägningstid och den sista slutar i början på november.

– Det är fem personer som sagt upp sig inom loppet av ett halvår, säger Laura Raduta, ordförande för Säs-sektionen inom Västra Götalands läkarförening, till Läkartidningen.

Ingen av dem som är kvar vill kommentera situationen, men Laura Raduta kan konstatera att det har varit stökigt under en period.

– De senaste två åren har det varit en otroligt intensiv period med många möten, både formella och informella. Jag är försiktigt positiv till att klinikledningens förändring kommer att ge resultat, men vi får se, säger hon.

Även om Laura Raduta själv inte arbetat på lungmottagningen (hon är barnläkare), är hennes uppfattning att bland annat chefsbyten bidragit till att läkarna valt att lämna.

– Det har varit många chefsbyten och otydliga planer för hur man ska driva lungavdelningen.

Laura Raduta tycker att det är beklagligt att patienterna nu tvingas åka till andra sjukhus, men det är inte en långsiktig plan, vad hon vet.

– Det finns en plan om att det här ska växa inom något år. Sedan hoppas vi också att de två ST-läkare vi har inom lungmedicin vill stanna och bygga upp lungmottagningen på nytt. Vi behöver också läkare inom lungmedicin här på Säs som stöd till andra team.

Stefan Augustsson, tillförordnad läkarchef på lungmottagningen, bekräftar att mottagningen ska byggas upp på nytt, men när den kommer stå redo att ta emot patienter igen är i dagsläget oklart.

– Vi jobbar i olika etapper. I den här första etappen får patienterna vård i första hand på andra sjukhus och under första kvartalet 2025 är planen att återuppta vården del för del.

Har ni rekryterat några nya läkare?

– Vi har inga sökande i nuläget, men det pågår ett rekryteringsarbete, säger Stefan Augustsson.

Läs också:
Samtliga specialistläkare lämnar lungavdelningen på Säs i Borås