Ett »gott samarbete och gränsöverskridande arbete« är en anledning till att Universitetssjukhuset Örebro haft en bättre sommar än tidigare.

I ett pressmeddelande skriver regionen att inflödet av patienter till akutmottagningen till och med varit större än vanligt. »Men trots det har väntetiderna varit kortare«, uppger Stella Cizinsky, verksamhetschef VO Hjärt- lungmedicin och klinisk fysiologi, i ett uttalande.

Anledningen är att avdelningarna har blivit bättre på att hjälpa varandra, genom så kallad klustersamverkan; att avdelningar hjälper varandra med bemanning och patienter. Sådana samarbeten har lett till att man kunnat hålla fler vårdplatser öppna.

Enligt pressmeddelandet tycker medarbetare från olika kategorier att det fungerar bättre än tidigare, vilket även Örebro läns läkarförening håller med om när Läkartidningen når Josefin Gerdevåg.

– Det har fungerat mycket bättre med vårdplatserna jämfört med tidigare somrar. Det känns som att det inte har varit lika mycket tjafs om vårdplatser. Det senaste året har man jobbat mycket med flödet och arbetssättet på akuten, så det fungerar bättre där. Läkarna har fått mer inflytande över hur man arbetar också, säger hon.

När det gäller samarbetet avdelningarna emellan, som mycket varit den huvudsakliga förbättringsåtgärden, berättar Josefin Gerdevåg att man länge diskuterat klinikövergränsande patienter, och då framför allt på avdelningar som har liknande patienter.

– Till exempel skulle inte barnavdelningen och ögonavdelningen hjälpa varandra eftersom de har så pass olika patienter.

Trots att sommaren »fungerat väl« finns det områden att förbättra, framhåller Josefin Gerdevåg.

– Vi har fortfarande problem med satellitpatienter så det vore bra att kunna minska antalet. Det är en arbetsmiljöfråga för läkare då det tar det väldigt mycket tid att ronda patienter och det blir också sämre för dem. Det behövs också fler vårdplatser på infektionskliniken och fler kirurgiska vårdplatser, men det vet jag att arbetsgivaren arbetar med.

Ioannis Ionnidis, tillförordnad verksamhetschef för VO kirurgi, kommenterar bristen på kirurgiska vårdplatser i pressmeddelandet:

»Det är en huvudfråga för oss att arbeta vidare med, för att tillsammans hitta bra och uthållig lösning, framför allt när det gäller ortopedin och kirurgin, och dess brist på vårdplatser. Det är ett arbete som kommer vara prioriterat under hösten.«