I juni valde politikerna i Västernorrlands regionstyrelse, efter lång och upprörd debatt, att gå vidare med förslaget om att flytta en stor del av vården – bland annat akuten – från Sollefteå sjukhus till sjukhusen i Sundsvall och Örnsköldsvik.

Kajsa Dovstad. Foto: Privat

Beslutet innebar att politikerna satte ner foten i frågan om vilken väg sjukhusstrukturen i Västernorrland ska ta, en fråga som debatterats under många år. Det innebar också att första utredningsfasen avslutades. Nu har utredningsfas två tagit vid. I slutet av augusti inledde regionpolitikerna en serie med besök på de berörda sjukhusen. I början av september kom politikerna till Sollefteå sjukhus. Kajsa Dovstad, ST-läkare i internmedicin, var en av få läkare som var på plats.

– De kom med väldigt kort varsel så vi var inte så många läkare som kunde. Politikerna besökte heller inte alla delar, inte de som hotas direkt av nedläggning i förslaget, säger hon.

Kajsa Dovstads upplevelse var att läkargruppen fick möjlighet att både berätta hur de ser på förslaget och ställa frågor till politikerna.

– Det var bra, men vi hade velat prata med dem mycket tidigare. Redan när vi fick konsultutredningen, det var så mycket som var fel i den. Det är lite konstigt att ta dialogen nu när inriktningsbeslutet redan är taget, säger hon.

Glenn Nordlund (S), avgående ordförande för regionstyrelsen, säger att det var ett medvetet val att inte involvera vare sig personal, kommunföreträdare eller andra intressenter förrän nu.

– Vår inställning och bedömning var att det skulle vara ett oberoende och externt arbete, där vi i förvaltningen inte heller var inkopplade. Men när beslutet fattades om vägen framåt påbörjade vi ett eget arbete där det är naturligt att bland annat träffa vår egen personal och beskriva processen framåt, men också lyssna på deras farhågor.

Emma Furberg. Foto: Privat

Och farhågor finns det gott om. Den främsta kritiken mot förslaget kan sammanfattas med bristande patientsäkerhet. Om Sollefteås akutsjukvård stängs ner ska patienter med olika akuta och livshotande tillstånd i stället köras till Örnsköldsvik eller Sundsvall – en resa som i värsta fall kan ta upp till två timmar. I bra väglag.

Emma Furberg, specialistläkare på medicinkliniken på Örnsköldsviks sjukhus och ordförande för Ångermanlands läkarförening, säger att föreningen anser att alla akutsjukhus i Region Västernorrland behövs.

– Vi kompletterar varandra och vi behövs alla utifrån avstånden. Om man ser till vårdplatsläget ligger vi i regionen redan under Ivos krav. Att i det läget skala ner ytterligare, där funderar jag hur man har tänkt.

Att som enligt förslaget avveckla IVA-kompetensen på Sollefteå sjukhus, beskriver Emma Furberg som helt ohållbart ur ett patientsäkerhetsperspektiv med tanke på avstånden.

– Om en patient på sjukhuset försämras akut med exempelvis en svårhanterad luftväg, då ska den transporteras till annat sjukhus. Det blir inte patientsäkert om kompetensen för att säkra luftvägen inför transport avvecklas. De patienterna riskerar att dö.

Lars Rocksén, Läkarförbundets vice ordförande och specialistläkare i anestesi och intensivvård på Örnsköldsviks sjukhus, skräder inte heller orden om politikernas val.

– Det är spektakulärt. Fantastiskt dåligt. Anmärkningsvärt dåligt, säger han och fortsätter:

Lars Rocksén. Foto: Sveriges läkarförbund

– Sollefteå sjukhus har 30 000-40 000 personer i upptagningsområdet. Det är en stor mängd människor som inte får tillgång till grundläggande akut vård. När det gäller tidskritiska tillstånd, som hjärtstopp, stroke och sepsis, så måste man få hjälp med det snabbt. Annars överlever man inte. När man tog bort akutkirurgin för sju år sedan sa man att det kommer att gå bra att flytta det till Sundsvall. Så blev inte fallet. Det finns en rad fall beskrivna till Ivo, däribland dödsfall. Det är risk att vi kommer att få se mer av det om det här förslaget går igenom.

En annan aspekt är hur förslaget påverkar Sundsvalls sjukhus, som redan i dag har en svår situation, och Örnsköldsviks sjukhus, säger Lars Rocksén.

– Vi läser i media varje vecka om hur svårt det är med personalförsörjning och hur tufft de har det med vårdplatser på Sundsvalls sjukhus. Det här skulle öka belastningen ytterligare, i verksamheter som redan i dag är överbelastade.

Till grund för förslaget ligger den hårt kritiserade konsultrapport som Ernest & Young gjorde på uppdrag av regionstyrelsen. Rapporten, som först presenterades i april, hade som ursprungligt uppdrag att titta på tre olika förslag som senare utökades till fyra. Rapporten har anklagats för att vara full av sakfel, räknefel och andra misstag, bland annat av Pia Lundin från Sjukvårdspartiet, regionråd i opposition och och 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Hon har sedan start varit skarpt kritisk mot utredningen, som kostade regionen 2,7 miljoner kronor.

– Den borde ha gått i  retur. Den är så pass dåligt gjord, säger Pia Lundin.

Några felaktigheter rättades snabbt till efter presentationen i april men även i den version som nu ligger till grund för beslutet finns brister, säger Pia Lundin som ägnat mycket tid åt att gå igenom konsultrapporten. En av felaktigheterna hon menar fått allvarliga följder är hur konsulterna definierat intensivvård.

– Det finns en allmängiltig definition av intensivvård från Svenskt intensivvårdsregister som säger hot eller manifest svikt i vitala organ. Men här har man definierat om den till manifest svikt i andningsorganen som åtgärdas med respirator. Det har gjort att man har tappat bort 200 intensivvårdsdygn, nästan hälften. Det är bara ett exempel på allt som de »tappat bort« i utredningen, säger Pia Lundin.

Pia Lundin (SJVP). Foto: Anneli Egland

Resultatet av felaktigheterna är en felberäkning när det gäller vilka besparingar som är möjliga att göra, säger Pia Lundin, och får medhåll av såväl Lars Rocksén som Emma Furberg och Kajsa Dovstad.

– Det är en stor fallucka att man tror att man ska kunna spara pengar. Man har inte räknat med att kostnader ska uppstå i andra verksamheter, till exempel ska ju primärvården ta ett större ansvar. Jag har svårt att se hur man ska kunna gå ur det här med en besparing, säger Emma Furberg.

– De har räknat helt tokigt, till exempel när det gäller transporter. I stället för att ambulansen kör till Sollefteå ska de köra till Örnsköldsvik eller Sundsvall. Där har man räknat med drygt 1 600 extra per resa. Men det är för låg kilometerkostnad och man har inte heller räknat med att ambulansen ska köra tillbaka också, säger Kajsa Dovstad.

Lars Rocksén tror att förslaget om det genomförs snarare kommer att innebära en kostnadsökning för regionen.

– Man måste öka personalen i motsvarande omfattning på övriga sjukhus, men det har man inte räknat in. Det är en enkel uträkning, det kommer att vara lika många patienter som behöver vårdas. Regionen lägger redan i dag en stor del av sin budget på hyrpersonal.

Läkartidningen har sökt ansvariga för rapporten hos Ernest & Young, som i sin tur hänvisar till beställaren – Region Västernorrland. Glenn Nordlund (S), avgående ordförande för regionstyrelsen, är medveten om kritiken mot rapporten.

Glenn Nordlund (S). Foto: Anneli Egland

– Jag såg själv saker, som att man hade blandat ihop två orter, men det förändrade inte inriktningen på förslaget och idén i rapporten. Jag är trygg med att vår personal med lokalkännedom nu går in. Skulle det vara så att de upptäcker brister som gör detta svårt att genomföra så kommer det att flaggas upp.

Det betyder dock inte att syftet med etapp två i utredningen är att utreda om förslaget går att genomföra, säger Glenn Nordlund.

– Så är det. Det är alltså inte ett »om-arbete«. Det är ett »hur-arbete«. Vi har tagit ett beslut om inriktning, nu ska vi ta fram ett underlag som går att genomföra på ett rimligt och patientsäkert sätt. Utgångspunkten är att vi har en sjukhusvård som efter Gotland är den dyraste i landet. Vi måste göra något.

Men om det skulle vara så att den föreslagna omstruktureringen inte sparar så mycket som beräknat, kan ni backa då?

– Det finns två krav: det ska spara pengar och vara patientsäkert. Om det är så att vi ser att det inte sparar pengar eller är patientsäkert är det svårt att se att vi kan gå vidare, säger Glenn Nordlund.

Efter politikernas första besök i Sollefteå väntar nu besök på sjukhusen i Sundsvall och Örnsköldsvik, och i slutet av oktober ska politikerna återigen besöka Sollefteå. Vid årsskiftet ska en genomförandeplan presenteras för politikerna i utskott och nämnd, säger Glenn Nordlund.

– Tanken är att det ska nå fullmäktigebeslut i slutet av februari. Så är planen nu i alla fall.

Läs mer:
Västernorrland går vidare med förändringar på Sollefteå sjukhus
»Stora brister« i rapport om framtiden för Sollefteå sjukhus
Rocksén: Förslag att avveckla viss vård i Sollefteå inte förankrat
Sollefteå sjukhus får vänta på besked
Västernorrland ska utreda Sollefteå sjukhus: tre olika framtidsscenarier

Så här ser förslaget ut i korthet

Förslaget som politikerna valde, alternativ fyra, går under namnet »En kraftsamling och utveckling av god nära vård i Sollefteå«. Det innebär i korthet att Sollefteå sjukhus ska specialiseras mot geriatrisk vård. All annan slutenvård, förutom 3-5 medicinska observationsplatser, flyttas till sjukhusen i Örnsköldsvik och Sundsvall. Merparten av de akuta patienterna ska styras om till andra sjukhus, även om akutmottagningen i Sollefteå kan vara öppen nattetid under en övergångsperiod för att sedan övergå till att hålla öppet enbart på dagtid.

Förslaget ska enligt beräkningarna i rapporten spara cirka 52 miljoner kronor i främst bemanningskostnader, minus eventuellt maximalt 14,6 miljoner kronor om de ökade transporterna skulle innebära behov av ytterligare en ambulans eller en dygnsbil.

Till grund för förslaget ligger den utredning av regionens framtida sjukhusstruktur som Region Västernorrland upphandlade våren 2023. Fas ett i utredningen genomfördes av Ernest & Young mellan mitten av januari och början av april 2024.