De senaste åren har Region Västerbotten haft ett mycket ansträngt ekonomiskt läge. Bara det senaste året har regionen vid flera tillfällen behövt låna pengar för att kunna betala de anställdas löner, och enligt regionens egen prognos väntas ett minusresultat på drygt 800 miljoner kronor för 2024.

Även nästa år väntas bli besvärligt, menar den styrande majoriteten bestående av S, V och MP, och lägger nu ett budgetförslag inför nästa år där 250 miljoner kronor i personalkostnader ska bort – motsvarande runt 300 tjänster. Vilka grupper som kan tänkas beröras är dock inte klart, säger regionstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S) till Läkartidningen.

– Nej, men det är därför vi nu ger nämnderna i uppdrag att ta fram förslag och konsekvensunderlag utifrån det. Det är för att vi ska kunna avgöra om vi kommer kunna klara våra uppdrag.

På frågan om läkare kan komma att beröras svarar Peter Olofsson:

– Vi har ju uppdrag att arbeta för en bättre tillgänglighet inom vården också. Det är väl en del av svaret på din fråga.

Budgetförslaget, som inte presenterats i sin helhet än, omfattar sammanlagt 11 miljarder kronor för år 2025 med ett budgeterat resultat på 218 miljoner kronor. Andra delar som nämns är fortsatt arbete för minskat hyrberoende och prioriteringar för minskad vårdkonsumtion genom kloka kliniska val.

Oppositionen i regionen är kritiska till budgetförslaget.

– Att den rödgröna majoriteten nu tvingas skära ned personalkostnaderna med 250 miljoner kronor är inget annat än resultatet av flera års politiskt fegspel och oförmåga att fatta nödvändiga beslut, säger Nicklas Sandström (M) till Sveriges radio.

Jonas Holm, ordförande för Västerbottens läns läkareförening, säger till Läkartidningen att han hade uppskattat om majoriteten hade kontaktat de fackliga organisationerna innan man presenterade en personalnedskärning i den här skalan.

– Vi har inte fått någon som helst information förutom det pressmeddelande man gick ut med i dag. Jag kan tycka att man borde åtminstone informera facken om att man planerar att ta bort motsvarande 300 tjänster.

Regionfullmäktige i Västerbotten ska behandla regionplanen, och därmed budgeten, på sitt möte i slutet av november.

Läs mer:
Region Västerbotten måste låna ytterligare 600 miljoner kronor
Region Västerbotten lånade 350 miljoner till lönerna i december