Hanna Gröning. Foto: DLF Skåne

Föreningen har hittills haft ett första uppstartsmöte. På tisdagen fick de också godkännande från centralt håll.

– Vi kan säga att vi startade officiellt igår, säger Hanna Gröning.

Tidigare har det funnits fyra lokala distriktsläkarföreningar i mellersta, östra, sydvästra och nordvästra Skåne. Sedan ett tag tillbaka ligger samtliga vilande på grund av bristande engagemang från medlemmarna.

– Det har varit svårt att rekrytera tillräckligt många personer till en styrelse. När någon gått i pension, på föräldraledighet eller fått ett annat uppdrag, så har det inte funnits kraft att fortsätta, förklarar hon.

Tanken på en sammanslagning har funnits ett tag. I våras lyfte Hanna Gröning idén med andra distriktsläkare och fick positiv respons.

Nu har de en styrelse med hela elva ledamöter.

– Det har varit viktigt för mig att vi har representanter från alla fyra föreningar. Vi vill täcka hela Skåne. Nu har vi det. Det är glädjande.

Tillsammans ska de driva medlemmarnas frågor.

– En stor fråga är primärvårdens undermåliga resurser. Det är viktigt för oss att jobba för att nå Socialstyrelsens mål 1 100 invånare per specialist i allmänmedicin.

Hur kommer det sig att du blev utsedd till ordförande?

– Innan vi drog igång var det några i den nya styrelsen som tyckte att jag skulle bli ordförande. Det saknades någon som ville och kunde kliva in i den rollen. Jag såg det som ett roligt uppdrag och som ett stort förtroende som fick mig att vara pådrivande och den som faktiskt fick DLF Skåne att bli till, säger Hanna Gröning.

 

Om Hanna Gröning

Ålder: 40 år

Bor: I Lund.

Arbetar: Distriktsläkare på Vårdcentralen Lomma.

Övriga uppdrag: Kassör för Mellersta Skånes Läkareförening, suppleant i Läkarförbundet Skåne.

Aktuell: Ordförande för nybildade DLF Skåne