Föräldralediga läkare har ofta en utfyllnadslön för att minska glappet mellan den normala lönen och den ersättning de får ut i form av föräldrapenning. Motsvarande ekonomiskt skydd har hittills inte funnits för läkare med graviditetspenning i Region Jönköpings län. I praktiken har det dock sällan vållat några problem, eftersom gravida oftast slipper jobba fysiskt tunga arbetspass mot slutet av graviditeten och därmed inte behöver ta ut någon graviditetspenning. Under pandemin blev det dock tydligt att systemet hade brister, säger Caroline Lyssarides, styrelseledamot i Jönköpings läns läkarförening och den som drivit frågan gentemot regionen.
– Det hände inte i vår region, men på andra håll fick gravida gå hem redan från vecka 20 på grund av arbetsmiljörisker. Det är ganska många veckor med ett oväntat inkomstbortfall. Där någonstans började jag se det här som en viktig jämställdhetsfråga, säger hon.
För ungefär tre år sedan började hon trycka på regionen. Caroline Lyssarides upplevde arbetsgivaren som positivt inställd i grunden, men sedan föll frågan mellan stolarna.
– Förslaget har egentligen inte varit så svårt att få igenom, men det har tagit tid.
Nu har Region Jönköpings län fattat ett arbetsgivarbeslut om att stå för mellanskillnaden mellan lön och graviditetspenning för läkare från och med november i år.
För den enskilda läkaren kan det handla om ganska många tusenlappar extra i månaden, särskilt om kvinnan är specialist. Men för regionens del innebär beslutet ingen större ekonomisk smäll.
– Det är inga stora pengar, men det är ett viktigt symbolvärde, säger Caroline Lyssarides.
Vad hon känner till är föreningen den enda i landet som har lyckats få igenom en liknande överenskommelse med arbetsgivaren.
– Jag tror att vi är först ut. Det här är ju också en fråga som har varit uppe i den centrala avtalsrörelsen. Kanske kan våra framsteg ge medvind i nästa avtalsrörelse, när man kan peka på att det finns en region som redan nu har sett värdet i att skydda sina gravida arbetstagare, säger hon.
Läs också:
Förbundsstyrelsen: Gravidas rätt till jourbefrielse är en viktig fråga