Torsten Mossberg Foto: Läkarförbundet

Seniora läkares enkätundersökning bland medlemmarna visar att nästan hälften av de läkare som fortsätter att arbeta kvar efter 65 års ålder gör det som timanställda. Bara en tredjedel ingår i lönerevisionen. Ungefär lika många har lönesamtal eller deltar i fortbildning. Nu föreslår Seniora läkare och Stockholms läkarförening i en motion att förbundet ska utreda hur gruppen intressen kan tillvaratas bättre. 

Motionärerna anser också att gruppen är dåligt representerad i Läkarförbundets styrande organ. De föreslår att förbundet ska utreda hur detta kan bli bättre.

– Vi har nästan lika många medlemmar som studenterna, men trots det knappast någon röst inom förbundet. Jag tycker att de kan titta på om vi kan få en adjungerad plats till förbundsstyrelsen som studenterna har. Det är likadant i fullmäktige. Där lånar vi idag ett mandat av Sjukhusläkarna, medan studenterna har tolv mandat, säger Torsten Mossberg, ordförande i Seniora läkare.

Förbundsstyrelsen skriver i sitt svar till motionen att de bedömer att det i dag finns en god representation av seniora läkare i Läkarförbundets styrande organ. Styrelsen betonar också att alla medlemmar, oavsett ålder, har rätt att nominera och rösta på valfri kandidat. De yrkar på att fullmäktige avslår förslaget om att utreda saken.

Förbundsstyrelsen svarar vidare att det finns bra information på förbundets webbsida angående anställningsvillkor för äldre läkare och vad du ska tänka på när du uppnått pensionsåldern samt kompletterande information i publikationen Arbete efter 65 års ålder.

– Jag tycker att vi kommer med ett ganska hovsamt yrkande. Jag hade väntat mig ett mer positivt svar. Men jag kommer att argumentera för det här, så får vi se vad som händer, säger Torsten Mossberg.