Det var under natten mot söndagen som någon gjorde inbrott vid ett vattentorn i Bollnäs. Det är oklart om någon förorening över huvud taget har ägt rum i vattenreservoaren, men för säkerhetsskull gick det ut ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, till boende i området om att koka vattnet. Detta rapporterade Ljusnan.

Händelsen har påverkat Bollnäs sjukhus som befunnit sig i stabsläge sedan lunchtid på söndagen.

– Läget är lika lugnt som i går. Vattenförsörjningen är säkerställd, personal och patienter är trygga och vår verksamhet fortsätter som vanligt, säger Anke Wenkhausen när Läkartidningen når henne på måndagen.

Helt som vanligt är det dock inte då sjukhuset kommer fortsätta att vara i stabsläge så länge det inte går att nyttja dricksvattnet. Anke Wenkhausen framhåller att verksamheten endast påverkades initialt under gårdagen, innan vattentankarna var på plats.

– Det löste sig ganska snabbt med vattentankar och sedan dess har vår personal inte behövt springa och hämta vatten. Det är vaktmästare som ombesörjer driften så att alla enheter får vattendunkar.

Anke Wenkhausen uppger att vattendunkarna inte innebär merjobb för personalen.

– Personalen upplever det som vanligt. Situationen är absolut hanterbar.

Helsingevatten, som står för vattenförsörjningen, inväntar provsvar från både Livsmedelsverket och egna laboratorier.

– Förhoppningsvis kommer det provsvar i kväll eller senast i morgon förmiddag som säger att det är lugnt, säger Helsingevattens vd Ylva Jedebeck Lindberg till P4 Gävleborg.