I maj i år skickade GHLF en skrivelse till Region Gävleborg där läkarna beskriver hur regionens satsning »Oberoende hyr« har påverkat verksamheterna. Satsningen handlar framförallt om att minska hyrsjuksköterskor till 2 procent i slutet av året, men även hyrläkare har använts i mindre utsträckning.
– Hyrläkarnas avveckling sker långsammast, men under våren fick vi allt fler signaler om försämringar i arbetsmiljön på grund av kortare avrop och sänkt ersättning för hyrläkare, berättar Frida Dannberg, ordförande i GHLF.
Hon fortsätter:
– Vi skickade den här skrivelsen i maj men har endast haft ett möte med hälso- och sjukvårdsdirektören sedan dess. Tyvärr har inte våra insatser haft någon tydlig påverkan på arbetsmiljön för våra medlemmar.
I skrivelsen förklaras konsekvenserna av »Oberoende hyr« på flera kliniker, bland annat med orden:
»Sammanfattningsvis ser GHLF en försämrad organisatorisk och social arbetsmiljö med mycket oro, osäkerhet och stress inklusive en ökad belastning på fasta läkare. Därtill är utbildningskvaliteten hotad på flera enheter vilket är mycket allvarligt. Med en dålig arbetsmiljö och bristande utbildningskvalitet hotas den framtida kompetensförsörjningen och läkare tidigt i karriären kan välja att lämna regionen.«
– Vi upplever att ledningen inte tagit hänsyn till den ökade belastning som uppstår när man tar bort hyrpersonal. Avropstiden på fem veckor lämnar inget utrymme för att hitta ersättare för föräldralediga och långtidssjukskrivna. Minskningen av hyrpersonal har också påverkat utbildningskvaliteten för våra ST-läkare, säger Frida Dannberg.
GHLF ser samtidigt vikten av att bli oberoende av hyrläkare, påpekar Frida Dannberg.
– Men det är viktigt att den framtida kompetensförsörjningen inte stryker med i processen.
Nästa vecka är ett samverkansmöte med regionen inplanerat och GHLF har även kopplat in Läkarförbundets avdelning som arbetar med arbetsliv och juridik.
– Vi får återigen lyfta frågan, som repiga skivor, om läkarnas arbetsmiljö. Vi håller på att se över riskanalysen regionen gjorde inför beslutet, och har sett att många risker finns kvar. Vi måste se till att det blir drägligt, säger Frida Dannberg.
Hälso- och sjukvårdsdirektören i Region Gävleborg, Martin Andersson, upplever att dialogen med läkarföreningen är bra.
– Vi kommer att göra vårt absolut bästa för att skapa så bra förutsättningar som möjligt, men vi har utmaningar. Det är därför vi inte gasar på lika hårt i utfasningen av hyrläkare. Om vi fasar ut för fort utan att lyckas rekrytera får vi jätteproblem.
Hur många hyrläkare som har försvunnit är svårt att säga; det är lättare att prata timmar. Målsättningen för sista kvartalet det här året är att ta in hyrläkare på 18 000 timmar, vilket är en minskning med ungefär 25 procent jämfört med året innan, uppger Martin Andersson.
– Vi har lyckats fasa ut sjuksköterskor i snabbare takt, men för läkare tar vi det i ett långsammare tempo.
Det beror på att rekryteringen av fasta läkare inte går i den takt man önskat.
– Jag hade velat rekrytera minst 60 primärvårdsläkare, för det är framförallt i primärvården i glesbygden som det är svårt att rekrytera. Men nu får vi se hur det blir när vi går in i bolagsbildning av primärvården, säger Martin Andersson.
Läs även:
Hyrkostnaderna sjunker på flera håll – nu återrekryteras sjuksköterskor