Tidningen Sjukhusläkaren har begärt ut och gått igenom samtliga lex Maria-ärenden som inkom till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, i fjol, totalt 1 254 anmälningar. I en systematisk genomgång sorterades dödsfall ut, totalt 237 stycken. I 100 av dessa har chefsläkare eller analysledare nämnt vårdplats-, resurs- eller personalbrist som en bidragande orsak till dödsfallen, konstaterar Sjukhusläkaren. Det motsvarar 42 procent, en betydligt högre andel än när tidningen gjorde en liknande granskning 2016. Då kopplades 25 procent av dödsfallen till vårdplats-, resurs- eller personalbrist.
»Det är 100 individer som fått sina liv förkortade för att de inte fått vård på rätt vårdnivå, av personal med rätt kompetens. Det är onödiga dödsfall som i en adekvat dimensionerad vård hade kunnat undvikas«, skriver Elin Karlsson på Dagens Nyhets debattsida, med anledning av granskningen.
Hon påpekar också mörkertalet troligen är stort där anmälningar inte gjorts, samt att utvecklingen går åt fel håll. Hon tycker inte att landets regioner och Sveriges Kommuner och regioner, SKR, tar frågan på tillräckligt stort allvar.
Yrkesföreningen Sjukhusläkarna efterlyser nu en nollvision för dödsfall och vårdskador på grund av vårdplatsbrist samt en blocköverskridande nationell sjukvårdsöverenskommelse. »En nyckelfråga som måste lösas är kompetensförsörjningen, arbetsvillkoren och karriärmöjligheterna inom sjukvårdens kärnverksamhet«, skriver Elin Karlsson.