Läkare samlade på manifestationen mot informationsplikten på Sergels torg. Foto: Riyat Ahmed/Läkarförbundet

Sammanslutningen »Facken i välfärden« består av Akademikerförbundet SSR, Sveriges Lärare, Vision, Kommunal och Vårdförbundet. Tillsammans hade de anordnat en manifestation på Sergels torg i Stockholm där totalt 30 talare deltog från fackförbund, politiska partier och organisationer, och som samlade några hundra deltagare.

En av talarna var Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale. Hon lyfte att en anmälningsplikt skulle strida mot flera av Läkarförbundets etiska regler och mot grundläggande principer för hälso- och sjukvården i stort

– Den strider mot människors rätt till hälsa, och den strider mot vår tystnadsplikt. Den skulle skada relationen mellan läkare och patienter, och den skulle riskera att driva människor djupare in i skuggsamhället, sa hon och skickade en uppmaning till regeringen att lyssna på alla som samlats på torget i centrala Stockholm.

– Vi är läkare, inte gränspoliser, sa hon avslutningsvis, en paroll Läkarförbundet använt i sammanhanget tidigare.

Bland talarna fanns också politiker från Liberalerna, ett parti som varit med att lägga fram det kritiserade förslaget. En av dessa var Jan Jönsson, oppositionsborgarråd i Stockholms stad. Han säger till Dagens Nyheter att det var tydligt på Liberalernas senaste landsmöte att medlemmarna var emot förslaget.

– Jag hoppas att man landar i slutsatser som handlar om att det här får för stora konsekvenser för tillit och förtroende från människor som behöver samhällets stöd. Det är en viktig fråga för hela vårt samhälle, att vi inte ska hålla på att ange varandra.

Det var den förra regeringen som initierade en utredning om ökat återvändande  strax före valet 2022. Men frågan har mer kommit att associeras med den nuvarande M-KD-L-regeringen och dess avtal med samarbetspartiet Sverigedemokraterna, det så kallade Tidöavtalet.

En av punkterna i Tidöavtalet handlar om att myndigheter ska få ett ansvar för att säkerställa att personer de kommer i kontakt med har laglig rätt att vistas i Sverige. Kritiker menar att det skapar ett angiverisystem där exempelvis vårdpersonal kan bli tvingade att ange papperslösa, vilket i sin tur kan skrämma dem från att söka vård.

En fråga på området har varit om exempelvis vårdpersonal skulle kunna undantas från en eventuell anmälningsplikt. Där har regeringens svar varit att den saken är en del av utredningen, som slutredovisas i november, medan samarbetspartiet SD sagt att inga ska undantas om lagen blir verklighet.

Förslaget har fått hård kritik med flera upprop och manifestationer som följd. Exempelvis har vårdmedarbetare skrivit under på att vägra följa en sådan lag, Sveriges Kommuner och regioner (SKR) har fördömt idén, och regeringens partikamrater ute i landet har också protesterat.

Läs även:
Organisationer menar utredare om anmälningsplikt missar kritik
Svenskt förslag om anmälningsplikt väcker kritik utomlands