Offentliganställda inom exempelvis sjukvård och skola kan komma att tvingas rapportera in papperslösa till myndigheterna. Frågan om informationsplikt är fortfarande under utredning, men senast den 29 november ska utredaren Anita Linder lägga fram sina förslag.
Ända sedan Tidöavtalet presenterades hösten 2022 har frågan om informationsplikt varit brännhet – och hårt kritiserad. Läkarförbundet har flera gånger lyft en oro över vad en eventuell informationsplikt kan få för konsekvenser, exempelvis ifall papperslösa undviker att söka vård för att inte riskera att bli rapporterade till myndigheter. Dessutom har förbundet varnat för en svår etisk stress för vårdpersonal.
– Vi märker att det finns ett kompakt och starkt motstånd mot detta förslag, eftersom det strider så principiellt mot de yrkesetiska värderingar man har som läkare, har Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale tidigare sagt i en intervju.
När utredningen nu börjar bli klar har fackförbundet Sveriges lärare gått ut med att man kommer att erbjuda juridisk hjälp för de medlemmar som vägrar att följa informationsplikten.
– Vi kommer inte att vika. Om förslaget får konsekvenser för enskilda så måste vi hantera det med vår rättshjälpspolicy, säger förbundsordförande Anna Olskog till tidningen Vi lärare.
Läkartidningen har ställt frågan till Läkarförbundet huruvida deras medlemmar kan räkna med rättslig hjälp om de hamnar i knipa av samma orsak. Läkarförbundet har dock inte så mycket att säga i frågan.
»Det är än så länge en hypotetisk diskussion. Vårt fokus är här och nu. Vi vill stoppa det här förslaget från att bli verklighet«, skriver Sofia Rydgren Stale.
»Vi har en mycket tydlig lagstiftning som är till för att skydda patienternas integritet. Den är bra och den tycker vi ska gälla även framöver«.
I nästa vecka planerar flera fackförbund en gemensam demonstration mot informationsplikten. Läkarförbundet är inte en av arrangörerna, men Sofia Rydgren Stale kommer att medverka som talare.
Läs också:
Organisationer menar att utredare av anmälningsplikt missar kritik
Svenskt förslag om anmälningsplikt väcker kritik utomlands
Inga undantag i utredningsdirektiv för anmälan av papperslösa
SLF markerar på nytt mot informationsplikten i skrivelse
Kartläggning: Nej till informationsplikt i 12 av 21 regioner