Avtalet i fråga gäller ett tidigare upphandlat ramavtal om sjukvårdsmaterial, som förlängdes i november 2023 trots att möjligheten att förlänga det löpt ut drygt tre år tidigare.

Konkurrensverket vill nu att Förvaltningsrätten i Malmö ska ålägga Region Skåne att betala 2,5 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift, meddelar verket i ett pressmeddelande.

Region Skåne menar, enligt Konkurrensverket, att det otillåtet förlängda avtalet berodde på en kombination av coronapandemin, inflationen och kriget i Ukraina. Dessa faktorer skulle kunna utgöra skäl att kringgå lagen på grund av synnerligen brådska, menar regionen enligt pressmeddelandet.

Konkurrensverket håller dock inte med, och pekar på att både coronapademin och Rysslands invasion av Ukraina låg betydligt längre bak i tiden.

– En upphandlande myndighet måste säkerställa att organisationen har sådana rutiner på plats att upphandlingslagstiftningen följs. Det gäller som utgångspunkt även i kristider. Utan god kontroll på sina avtal riskerar myndigheten att inköpen blir dyrare och dessutom svårare att följa upp, säger Konkurrensverkets vikarierande generaldirektör Hanna Witt, i pressmeddelandet.

Det här är femte gången Region Skåne krävs på upphandlingsskadeavgift på grund av otillåten direktupphandling. Konkurrensverket anser att det är en försvårande omständighet som höjer sanktionsvärdet för den aktuella överträdelsen.