Läkare som jobbar fackligt, som forskar eller tar på sig exempelvis ledarskap eller studierektorskap i början av karriären, riskerar att behöva vänta längre på att uppnå en specialistexamen än andra. Det innebär förstås också en längre väntan på den betydande löneförhöjning som uppnådd specialistkompetens ger.

Nu går Sylf, tillsammans med Sjukhusläkarna och Sveriges läkarförbund student, fram med en motion till Läkarförbundets fullmäktige. Föreningarna yrkar på att ST-läkare som ägnar sig åt forskning, facklig verksamhet eller har ledande befattningar under specialisttjänstgöringen inte ska få förlängd tid till specialistlön.

Sofia Warne, andre vice ordförande i Sylf, berättade för Läkartidningen i somras om hur hon lyckats driva igenom att hon ska få specialistlön efter fem års tjänstgöring, även om hon inte är färdig specialist då.

Sofia Warne. Foto: Emilia Dalen/Sylf

– Frågan har puttrat både inom Sylf och hos Läkarförbundet det senaste året, men det kan ha hamnat mer på kartan efter att jag fick igenom min förhandling och det lyftes upp i Läkartidningen, säger hon.

Förbundsstyrelsen kallar motionen för angelägen och skriver att förbundets ståndpunkt är att forskning, fackligt engagemang eller ledande befattningar inte ska inverka negativt på ST-läkares löneutveckling. Denna ståndpunkt avspeglas i det övergripande strategiska arbetet och i den lönepolitiska handlingsplan som väntas nästa år. Därmed vill man se motionen som besvarad.

Samtidigt föreslår förbundsstyrelsen bifall till en annan motion om att verka för att fackligt arbete ska vara meriterande vid exempelvis tjänstetillsättning och lönerevision.

– Vi tycker att det är lite konstigt att de tycker att vår motion ska anses besvarad, med tanke på att en annan motion på samma tema fått bifall. Förbundsstyrelsen skriver att man redan arbetar i den andan, men vi ser inte att det pågår något arbete och inte heller att det planeras för det i den föreslagna strategin. Vi är inte nöjda och kommer att yrka på bifall, säger Sofia Warne.

Skulle det inte gå vägen tror Sofia Warne ändå att historien om hennes egna förhandlingsframgångar kan fortsätta ge utdelning.

– En av lokalföreningarna i Skåne ville se mitt avtal för att försöka förhandla fram samma sak för en läkare där. Det känns väldigt roligt. Det var ju precis det jag ville, att mitt exempel skulle få spridning. Någon måste bara vara först, sedan kan andra haka på, säger hon.

Läs också:
Hon slåss för bättre villkor för unga fackliga – fick själv igenom högre lön