Det var i slutet av september som primärvårdsförvaltningen skickade ut en skrivelse till de anställda där man förklarade ambitionen att minska antalet skrivare. En inventering i april visade nämligen att det fanns nära 2 400 skrivare, 0,6 skrivare per anställd, till en årlig kostnad på 19 miljoner kronor. Därtill kommer det framtida vårdinformationssystemet kräva nätverksanslutningar som höjer kostnaden till 22 miljoner kronor årligen, plus en engångskostnad på 7 miljoner.

För att minska kostnaden tog förvaltningen fram en plan om att endast tillåta tre skrivare per enhet. Det skulle landa i kostnad på fem miljoner kronor, en åtgärd som »måste sättas i relation till alternativa åtgärder för att nå en ekonomi i balans«. Eventuella undantag skulle beslutas av områdeschefen.

Reduceringen var tänkt att vara genomförd till årsskiftet och innebar i praktiken att skrivare inte skulle stå på läkarnas rum utan centralt på enheten. Men förändringen togs inte emot med öppna armar.

– Beslutet är inte förankrat i verksamheten. Vi har jättestor nytta av skrivare på rummet, säger Shadi Ghorbani, specialist i allmänmedicin i Hässleholm och ledamot i styrelserna för Östra Skånes läkarförening samt Läkarförbundet.

Shadi Ghorbani lyfter att det skulle bli en hel del spring fram och tillbaka i korridorerna, i synnerhet om utskrifterna krånglar och man måste plocka ut och sätta i SITHS-kortet på flera ställen. En krånglande utskrift kan även bli en sekretessfråga, om den skulle komma efter att läkaren lämnat den delade skrivaren.

– Vi vill ju använda tiden på patienterna, inte springa runt i korridorerna efter en fungerande och ledig pullprint, säger hon.

Shadi Ghorbani har tidigare gjort externa placeringar på sjukhus, där liknande system med färre delade skrivare redan genomförts. Då har hon glatts över att slippa det i primärvården.

Primärvårdsläkarna var ytterst kritiska, och Shadi Ghorbani säger att somliga på allvar övervägde både att köpa egna skrivare och att kedja fast de befintliga på rummen.

Region Skåne genomför förändringar på flera plan, vilket Shadi Ghorbani menar redan testar läkarnas tålamod. Ett nytt – och kritiserat – journalsystem är under införande, ett hyrläkarstopp har införts, och regionen är på väg att införa en ny förvaltning och vårdform.

– Gummibandet är uttänjt till max. Det är väldigt riskabelt att ta sådana här beslut, säger Shadi Ghorbani.

På tisdagen kom dock ett nytt besked från primärvårdsförvaltningen. Där beklagar man att beslutet att reducera antalet skrivare »genererat många frågor och reaktioner«. Efter en ny diskussion i förvaltningsledningen, uppmanas verksamheter som inte redan hunnit ta bort skrivare, att »i stället ta bort så många små skrivare som möjligt utifrån lokala förutsättningar«.

– Det verkar som att förvaltningen backat på beslutet, kommenterar Shadi Ghorbani.

I ett mejl till Läkartidningen skriver också Marie Ljung, kommunikations- och marknadschef i primärvården, att ett antal av verksamheterna redan har infört nya arbetssätt och kunnat minska antalet skrivare, vilket förvaltningen fortsatt kommer att uppmuntra till.