Nyligen presenterade den rödgröna styret i Västra Götalandsregionen ett förslag om att samla all psykiatri i regionen i en ny psykiatriförvaltning. Målet är att förbättra jämlikheten till vård för patienterna och skapa en bättre resursanvändning, säger Carina Örgård (V), gruppledare och ordförande i beredningen för psykisk hälsa.
– Vi ser ju att söktrycket fortsätter att öka till psykiatrin, särskilt till utredning och behandling i vissa delar. I dag har vi fem förvaltningar, och vi skulle behöva ta bort alla stuprör mellan dem. Därför vill vi titta på hur man kan bygga upp en förvaltning som bättre kan möta behovet hos våra invånare.
I förslaget, som lämnades som ett initiativärende till regionstyrelsen, menar det rödgröna styret att en samlad psykiatriförvaltning skulle ge en bättre sammanhållen vårdkedja med en mer sömlös övergång mellan barn- och ungdomspsykiatri och vuxenpsykiatrin. Man menar också att det skulle ge bättre möjlighet att använda resurser och kompetenser över hela regionen för en mer geografiskt jämlik vård.
– Vi behöver hitta ett sätt att få en mer jämlik vård för alla i hela regionen, säger Carina Örgård.
Förslaget är inte nytt. Sverigedemokraterna i VGR har vid flera gånger lyft frågan om en sammanhållen psykiatriförvaltning, senast i en motion till regionfullmäktige i början av oktober.
– Det funkar inte att psykiatrin ligger under sjukhusförvaltningarna, vi ser inte vart pengarna tar vägen. Med en egen förvaltning blir det lättare att se till att psykiatrin inte bli anorektisk, sa Håkan Lösnitz, regionråd och gruppledare för SD, under en presskonferens nyligen.
Men från läkarhåll faller förslaget inte i god jord. Hanna Kataoka är överläkare i psykiatri och ordförande för Läkarförbundets sektion på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Hon kallar förslaget om en egen psykiatriförvaltning för mycket dåligt.
– Det är som att kasta psykiatrin tillbaka till mentalsjukhustiden, men också till 1800-talet och den synen som fanns då på psykisk sjukdom, säger hon.
Hanna Katoka pekar på vikten av ett nära samarbete mellan psykiatrin och de andra medicinska specialiteterna, och menar att detta kan försämras om psykiatrin lyfts ur till en egen förvaltning.
– Psykiatriska sjukdomar är inte sällan sammankopplade med sjukdomar i andra organ. Patienter med till exempel schizofreni, ätstörning och alkoholberoende har också högre förekomst av vissa somatiska sjukdomar.
Styrets olika argument för en ny psykiatriförvaltning ger hon inte mycket för, som till exempel att man vill skapa en mer sömlös övergång mellan Bup och vuxenpsykiatrin.
– Den övergången tar en sekund, när du fyller 18. Du behöver aldrig både barn- och vuxenpsyk samtidigt, men du behöver barnpsykiatri samtidigt som du behöver somatisk barnsjukvård.
Samma sak gäller att argumentet att en ny förvaltning ska skapa större tillgänglighet till psykiatrisk vård i regionen.
– Det är också märkligt att lyfta ut en specialitet bland andra, peka ut den, för att man vill ha högre tillgänglighet. Det behöver man ju även i exempelvis ortopedin och neurologin i så fall.
Hanna Kataoka reagerar också starkt mot att det rödgröna styret menar att en sammanhållen psykiatriförvaltning ska ge större möjlighet att använda resurser och kompetens över hela regionen.
– Det gör mig väldigt oroad att man ska skapa den jämlika vården genom att beordra oss att arbeta på olika ställen olika dagar i veckan. Då kommer man inte att ha någon personal kvar.
Carina Örgård (V) säger att det inte alls är så det är tänkt.
– Nej, det är inte det. Vi vill inte skyffla patienter och personal runt omkring i regionen.
Det som i stället åsyftas är att man till exempel ska kunna dela på digitala resurser och kurser, men också på att sprida kunskaper inom regionen.
– Vi har jättemånga oerhört välutbildade och duktiga behandlare i vår region. Det handlar om att ta tillvara på professionens expertis på bästa sätt.
Hon har förståelse över att förslaget kan väcka kritik, men avfärdar anklagelsen om att det skulle föra psykiatrin och synen på psykisk sjukdom bakåt i tiden.
– Vi tänker precis tvärtom. Vi ser snarare att psykiatrin går i bräschen genom den här förvaltningen. Vi vill ha effektiva vårdflöden där vi kan använda oss av nya behandlingar och digitala verktyg i en mer agil förvaltning.
Vad gäller frågan om hur samarbetet mellan psykiatrin och somatiken skulle påverkas av att den första flyttades till en egen förvaltning, säger Carina Örgård:
– I dag ligger de i samma förvaltning men det har inte lett till att psykiatriska patienter får bättre somatisk vård, tvärtom.
Nyligen meddelade vågmästarna Sverigedemokraterna i VGR att man stödjer den borgerliga oppositionens förslag om att införa vårdval inom regionens barn- och ungdomspsykiatri, ett förslag som även det kritiserats från läkarhåll.
Carina Örgård (V) säger att om den nya förvaltningen blir verklighet kommer oppositionens förslag om vårdval i Bup inte behövas.
– Vi har fattat beslut om utökat uppdrag om ungas psykiska hälsa, och med en enhetlig, robust förvaltning i egen regi har vi täppt till behovet av vårdval Bup, säger hon.
Hanna Kataoka är skeptisk och menar att det är ett motdrag som riskerar att slå tillbaka.
– Jag tror inte att de har tänkt på att en psykiatriförvaltning som är avskild från övrig sjukvård kan spela en vårdvalsmodell rätt i händerna, det vill säga tvärt emot vad de önskar. Personalflykt riskerar att förvärras ytterligare och därmed kommer vården och tillgängligheten försämras vilket kommer gynna en vårdvalsmodell.
Regionstyrelsen har remitterat det rödgröna styrets förslag till Koncernkontoret för fortsatt beredning.
Läs mer:
Vårdval inom Bup väntar i VGR efter SD-beslut: »Djupt oroande«
(uppdaterad 2024-10-30)