I veckan meddelade Sverigedemokraterna i Västra Götalandsregionen att man väljer att stödja de borgerliga partiernas förslag om att införa vårdval i barn- och ungdomspsykiatrin, Bup, som kom i februari. Eftersom partiet har en vågmästarroll innebär det att förslaget har stor möjlighet att gå igenom.

Karin Nagy. Foto: Markus Andersson

Nu protesterar en lång rad läkare inom regionens barn- och ungdomspsykiatri mot den föreslagna förändringen. Karin Nagy, specialistläkare, huvudskyddsombud och vice ordförande för läkarföreningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset, är en av ett 20-tal läkare som undertecknat ett brev som skickades till regionpolitikerna i förra veckan.

– Min främsta farhåga är att vi skulle få jättesvårt att utbilda nya kollegor. Sedan är det arbetsmiljön för dem som väljer att vara kvar i den offentliga vården, den riskerar att bli väldigt tung. Det kommer också att bli en etisk stress eftersom det kommer att drabba våra svagaste och sjukaste patienter, säger hon.

I brevet varnar läkarna för en kompetensflykt från den offentliga barn- och ungdomspsykiatriska öppenvården, vilket skulle ytterligare förvärra en redan svår bemanningssituation i regionen, och pekar som exempel på stängningen av slutenvårdsplatserna inom Bup på Norra Älvsborgs länssjukhus, Näl.

Man varnar också för att vårdval inom Bups öppenvård riskerar att skapa en mer ojämlik vård, där patienter från regionens ytterdelar kommer att få resa långt för vård, och att vården skulle fragmenteras.

– Slutenvården är inte med i förslaget, så det är oklart hur samordningen mellan öppen- och slutenvård skulle se ut med det här förslaget, säger Karin Nagy.

Nyligen publicerade ytterligare en grupp läkare en debattartikel i Göteborgs-Posten med liknande budskap. En av dem som stod bakom var Jenny Larsson Fridén, vårdenhetsöverläkare och skyddsombud inom NU-sjukvårdens barn- och ungdomspsykiatri.

– Jag tycker personligen att privat vård kan vara ett bra alternativ i vissa fall men här är det inte våra patienter, barnen, som väljer utan det gör någon annan åt dem, säger hon.

Jenny Larsson Fridén. Foto: Markus Andersson

Även Jenny Larsson Fridén ser risk för såväl läkarflykt från den offentliga vården, liksom svårigheter att utbilda nya specialister.

– Det ligger ett regionalt ansvar att utbilda specialister. För att göra det måste det finnas redan färdiga specialister och överläkare som kan handleda. ST-läkarna måste se en stor variation av patienter, kunna följa dem över tid och ha förståelse för systemet, till exempel kunna samarbeta med kommuner.

Hon varnar också för att patienter riskerar att bli lidande när man hänvisas till privata alternativ, där samma breda kompetens inte finns.

– Vi jobbar med många olika yrkeskategorier och kompetenser på en bred front. Det är omöjligt för en liten verksamhet att ha samma förutsättningar.

Regionfullmäktige i Västra Götalandsregionen väntas fatta beslut i frågan den 22 oktober.

Läs mer:
Vårdval inom Bup väntar i VGR efter SD-beslut: »Djupt oroande«