Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, bedömer mannen som uppenbart olämplig att utöva läkaryrket och drar in hans legitimation på två grunder. Det handlar bland annat om att mannen dömts i hovrätten till tio månaders fängelse för grov fridskränkning efter att ha misshandlat en närstående. Eftersom det rör sig om våld i en nära relation vid upprepade tillfällen, då ingen annan påföljd än fängelse varit aktuell, anser HSAN att det är ett allvarligt brott som varit ägnat att påverka förtroendet för honom, och därför återkallas legitimationen.

Men även andra händelser spelar in i beslutet. Under en granskning av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, framkom att kirurgen vid drygt tjugo tillfällen fotograferat kvinnliga patienter som legat sövda på operationsbordet. Bilderna ska mestadels ha varit selfies som mannen skickat till sin dåvarande partner, ibland tillsammans med kommentarer eller emojis. På två av bilderna figurerar han själv med bar överkropp.

Kirurgen själv har hela tiden motsatt sig återkallelsen av läkarlegitimationen. Han har bland annat påpekat att brotten han dömts för inte har någon koppling till hans yrkesutövning och att inga patienter har påverkats. När det gäller bilderna på patienterna kallar han dem olämpliga, men tagna ur sitt sammanhang. Kirurgen har hänvisat till att det fanns planer på en realityserie »med flera patienter och estetisk kirurgi«. Alla patienter som var tänkta att ingå i programmet och som syntes på bilderna var med på planerna, enligt läkaren.

Men ansvarsnämnden menar att läkarens agerande vid fotograferingen och hans hantering av bilderna visat på både bristande omdöme och bristande lämplighet. »Agerandet har allvarligt undergrävt den tillit allmänheten har rätt att hysa till en legitimerad yrkesutövare.« Därför återkallas mannens legitimation även på denna grund.

Läs också:
Kirurg får ny Ivo-kritik
Ivo kritiserar kirurg för flera fall av rumpförstoring utan riskbedömning