En lokalförening med anställda innebär både arbetsgivaransvar och rehabansvar, vilket »kan upplevas avskräckande för att engagera sig i lokalföreningarnas styrelser«, skriver föreningarna i sin motion till Läkarförbundets fullmäktigemöte 2024. Utöver det är det hantering av fakturor och årsredovisningar, bokning av lokaler och anmälningar till evenemang. Medlemsärenden är också en tidsödande aktivitet som också kan innebära kamper – som man sällan vinner – mot arbetsgivaren, enligt motionärerna. Föreningarna tycker att införandet av kontaktombudsmän lett till förbättring »men skulle behöva stärkas ytterligare«.
Så vad kan förändras?
Sörmlands läkarförening och Malmö läkareförening vill att SLF utreder möjligheten till central hjälp med administration så lokalföreningar slipper ha egna anställda. Föreningarna vill även att lokalföreningars tillgång till ombudsmän stärks och att »den del av medlemsavgiften till lokalföreningen som går till förbundet centralt ska differentieras utifrån grad av stöd som lokalföreningen behöver från centrala kansliet«.
– Vår önskan är att mindre lokalföreningar får en annan typ av stöd från förbundet än vad vi har idag, genom de här åtgärderna. Det är allt svårare att rekrytera till lokalföreningar märker vi, och om man är läkare och förtroendevald så vill man jobba med lönerörelsen, avtals- och professionsfrågor, inte sitta och föra över pengar mellan konton, säger Marie Engman.
På så sätt behövs stöd, både för administrativa sysslor och tillgången till ombudsmän samt att medlemsavgiften disponeras utefter det stöd som lokalföreningar behöver.
– Jag tror att man vinner på det, och att mer pengar går till medlemsnytta, säger Marie Engman.
Och förbundsstyrelsen håller med och skriver att alla medlemmar ska ha samma rätt till stöd och service och att det är avgörande att engagera förtroendevalda som kan företräda förbundets medlemmar. Därför vill förbundsstyrelsen »titta på ansvarsfördelning mellan lokalföreningarna och kansliet, inventera de olika behoven i lokalföreningarna och analysera vilka ekonomiska konsekvenser olika lösningar innebär«.
Hade ni väntat er bifall på motionen?
– Vi hoppades nog på det, vi diskuterade det på en ordförandekonferens nyligen. Jag trodde att de kanske skulle ha ansett frågan besvarad men är glad att det blev bifall, säger Marie Engman.
Uppdatering efter fullmäktigemötet: Fullmäktige röstade igenom motionen med en språklig justering vilket innebär: »att SLF utreder om den del av medlemsavgiften som går till förbundet centralt ska differentieras utifrån grad av stöd som lokalföreningen behöver från centrala kansliet«.
(uppdaterad 2024-11-07)