Vårdinformationssystemet Millennium, som ska göra det enklare för vårdgivare att dela information med varandra, ska så småningom finnas i Västra Götalands 49 kommuner.
För de åtta kommunerna i Sjuhärad skjuts nu införandet upp. Detta trots att planen var att Millennium skulle vara på plats i dessa kommuner samtidigt som den regionala sjukvården började använda IT-systemet. Anledningen till att införandet skjuts upp är att kommunerna behöver mer tid till implementering.
– Den främsta orsaken är att utbildningsmaterialet har levererats sent och att kommunerna, precis som VGR, behöver lång tid på sig att planera och genomföra utbildningarna för att man ska vara trygg när man går in i miljön, säger Kristina Lännergren, direktör på kommunernas samarbetsorganisation Västkom, till Göteborgs-Posten.
Reservplanen innebär att det befintliga datasystemet, som används i dag av både regioner och kommuner, kommer att fortsätta användas under »en lite längre tid«. Det uppger hälso- och sjukvårdsutvecklingsdirektören Karin Looström Muth i Västra Götaland för tidningen.
De regionägda verksamheterna i Sjuhärad, däribland Södra Älvsborgs sjukhus (Säs), kommer att börja använda Millennium som planerat den 12 november – men tvingas alltså under en period använda även det gamla för att kunna kommunicera med kommunerna.
Läkartidningen har tidigare rapporterat om den oro som finns på Säs för implementeringen av systemet i regionen.
– Vi ser en lång rad problem och en stor frustration och oro hos läkarna för hur det här ska gå till, sa Laura Raduta, ordförande för Västra Götalands läkarförenings sektion på Säs, till Läkartidningen i slutet av september.
Läkarföreningens kritik har handlat om systemet i sig, att det är komplicerat och kommer ta många timmar att lära sig samt att det finns risk för att man inte kan upprätthålla bemanningen under införandet.
Kommunerna som nu omfattas av det uppskjutna datumet för införandet är Bollebygd, Borås, Herrljunga, Mark, Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn och Vårgårda. Liksom i regionens verksamheter har kommunföreträdare tidigare flaggat för oro.
– Just nu är det en frustration och en otrygghet i hur det här ska kunna genomföras. Man märker att det är för låg nivå på utbildningen och vi är osäkra på vad det skulle resultera i om man går vidare med den tidsplanen som ligger, sa Svante Stomberg, stadsdirektör i Borås stad, för två veckor sedan till Göteborgs-Posten.
Läs även:
Vård på Säs påverkas initialt mer av Millennium än man har trott
Revisorer varnar för försening av vårdinformationssystem i VGR
Oro inför Millennium-skiftet