Personalneddragningarna i Sörmland aviserades redan förra hösten då det kom ett varsel på 700 tjänster. Fler av dem har skalats bort och nu återstår att kapa 267 tjänster varav 191 inom hälso- och sjukvården.

Under fullmäktigemötet röstade 58 personer ja till regionstyrelsens förslag, 38 röstade nej.

Beskedet är ett tråkigt sådant, uppger Marie Engman, tillförordnad ordförande i Sörmlands läkarförening.

– Det känns förstås jättetrist och beklämmande att det blir så stora nedskärningar. Det är ju inte som att vi är för många, vi är snarare för få som det är nu och många har en väldigt belastad arbetsmiljö.

Marie Engman menar att det »känns ogörligt« att kunna erbjuda vård i samma utsträckning som tidigare.

– Någonting måste ändras i det vi gör när vi blir färre. Vi måste sluta göra vissa saker, för att knö in saker i befintlig verksamhet är inte så säkert någonstans.

Hälso- och sjukvårdsdirektören Magnus Johansson har i en tidigare artikel beskrivit att man troligen kommer tvingas begränsa olika utbudspunkter, men exakt hur och vilka är i dagsläget oklart. Det nämnde även regionrådet Lars Lundqvist (KD) som är en del av minoritetsstyret i Sörmland som består av Moderaterna, Vård för pengarna, Kristdemokraterna och Centerpartiet.

– Vi ska kanske inte göra allt på alla sjukhus som vi gör i dag, sa Lars Lundqvist, som har särskilt ansvar för hälso- och sjukvård.

Flera av tjänsterna som drabbas av nedskärningarna handlar om vakanser som inte tillsätts. Det tycker Marie Engman är problematiskt.

– Om man inte tillsätter vakanser i verksamheter som från början är extremt belastade kan det leda till en ond spiral och att folk slutar. Då blir de enheterna ännu mer utsatta och ickefungerande.

Själv jobbar Marie Engman på kirurgkliniken i Nyköping. Hon befarar att personalminskningarna leder till färre vårdplatser och längre köer.

– Vi har många utlokaliserade patienter hos oss och om personalen minskar kan vi inte operera i den utsträckning som vi gör.

Medicinska sekreterare är en vårdkategori där antalet tjänster kan behöva minska, vilket Magnus Johansson tidigare aviserat. Det kommer att påverka läkare.

– Vi kanske i så fall kommer att behöva prioritera bort del kvalitetsregister. Det viktiga är ju att prioritera att journalerna fungerar, annars kan det bli farligt, säger Marie Engman.

Finns det en oro i föreningen kring hur allt kommer att bli?

– Jag tror inte läkare är oroliga för att bli av med jobbet själva, men det finns nog en allmän oro när det gäller ökad arbetsbelastning och att vi får sämre stöd av personal runt omkring. Jag är rädd att det ska påverka attraktiviteten för läkaryrket här i Sörmland, säger Marie Engman.

 

Så många tjänster inom hälso- och sjukvården försvinner i Region Sörmland uppdelat per division:

Gemensam hälso- och sjukvårdsledning: 2 tjänster minskas, 26 tjänster som är/blir vakanta kommer inte tillsättas. Därtill ingår här 21 tjänster inom grundutbildningen för sjuksköterskor som föreslås pausa under 2025.

Kirurgi: 31 tjänster minskas, 25 tjänster som är/blir vakanta kommer inte tillsättas.

Medicin: 32,5 tjänster minskas, 16,5 tjänster som är/blir vakanta kommer inte tillsättas.

Medicinsk service: 18,5 tjänster minskas, 5,5 tjänster som är/blir vakanta kommer inte tillsättas.

Psykiatri och funktionshinder: 12 tjänster minskas, 9 tjänster som är/blir vakanta kommer inte tillsättas.

Primärvård: 3 tjänster minskas, 10 tjänster som är/blir vakanta kommer inte tillsättas.

Källa: Region Sörmland