Thomas Perlman, Nobelkommittén för fysiolog eller medicin
Thomas Perlmann, Nobelkommittén för fysiolog eller medicin. Foto: Stefan Karlsson

Thomas Perlmann, ordförande i Nobelkommittén för fysiologi eller medicin, tycker att Victor Ambros och Gary Ruvkun är väldigt värdiga mottagare av årets Nobelpris, säger han till Läkartidningen strax efter offentliggörandet av pristagarna.

– Det är ungefär som när man upptäckte DNA-spiralen eller den genetiska koden på 1960-talet. Vi vet att deras upptäckt kan ha betydelse för massor av läkemedelsutveckling.

Olle Kämpe, vice ordförande i Nobelkommittén för fysiologi och medicin, håller med om att deras upptäckt av mikroRNA och dess viktiga roll är betydelsefull.

– Den har en fundamental betydelse och är en helt ny och oväntad fysiologisk mekanism. Att vi har genreglering, inte bara på gennivå, utan även på MRNA-nivå. Hade de inte gjort den här typen av konstig nyfikenhetsforskning, så hade man aldrig hittat det här, säger han.

Olle Kämpe, nobelkommittén för fysiologi eller medicin.
Olle Kämpe, Nobelkommittén för fysiologi eller medicin. Foto: Stefan Karlsson

Pristagarna Gary Ruvkun, professor i genetik vid Harvard medical school i Boston, och Victor Ambrose, professor på Massachusetts Medical School, lärde kända varandra som postdok-forskare i 2002 års medicinpristagare Robert Horvitz laboratorium. 

– Det lär vara det bästa sättet att få ett Nobelpris. Att jobba i en tidigare Nobelpristagares laboratorium, säger Olle Kämpe.

– Ja, det har visat sig vara det, säger Thomas Perlman.

Läs också:
Duo tilldelas Nobelpriset i medicin
Pristagaren om beskedet: »Lika stort som en jordbävning«
Tidigare kollega till Victor Ambros: »Jättekul och de är väl värda priset«