Stämningen verkar vara minst sagt uppsluppen hemma hos Gary Ruvkun, som på måndagen tilldelades Nobelpriset i fysiologi eller medicin, när Vetenskapsradion når honom. I inspelningen hörs hans fru tjoa glatt i bakgrunden, och enligt reportern utbrister hon att de älskar det vackra landet Sverige. Hunden blev alldeles förvirrad när familjemedlemmarna plötsligt började rusa runt i hemmet, säger Gary Ruvkun själv.

Tillsammans med Victor Ambros tilldelas Gary Ruvkun priset för upptäckten av mikroRNA och dess roll i posttranskriptionell genreglering. »Deras banbrytande upptäckt beskrev en ny mekanism för hur gener regleras som visade sig vara essentiell för multicellulära organismer. Vi vet nu att människans arvsmassa innehåller fler än tusen gener som kodar för olika mikroRNA. Den överraskande upptäckten avslöjade en ny dimension av genreglering som visat sig ha en fundamental betydelse för organismers utveckling och funktion«, skrev Nobelförsamlingen i sin motivering.

Att tilldelas Nobelpriset är en »big deal«, säger Gary Ruvkun till Vetenskapsradion.

– Nobelpriset är det stora, lika stort som en jordbävning, säger han.

Det blir dock inte första gången som Gary Ruvkun reser till Sverige. Han har tidigare deltagit på Nobelfesten som medföljande till en annan pristagare, så Gary Ruvkun vet vad han har att vänta sig.

– Man tror inte att ett gäng forskare ska vara sådana »party animals«, men det är verkligen en fest, säger han.

När den andre pristagaren ska ges beskedet kommer Nobelkommittén dock bara till en telefonsvarare. I stället är det Vetenskapsradion som först får napp, efter att Victor Ambros son påtalat för sin far att det kunde vara läge att svara på ett telefonsamtal från just Sverige.

– Wow, det är otroligt, säger Victor Ambros när han får beskedet.

Läs också:
Klart: De får Nobelpriset i medicin