I början av oktober meddelade Region Västernorrland och Sundsvalls sjukhus i ett pressmeddelande att man valt att tillfälligt stoppa användningen av regionens operationsrobot som började användas november 2023, med målet att öka tillgängligheten och minska kostnaderna för utomlänsvård.

Roboten möjliggör avancerad titthålskirurgi där kirurgen styr robotens instrument genom en konsol och en skärm. På Sundsvalls sjukhus har den initialt använts till urologiska operationer, som vid prostatakirurgi, men planen har varit att den ska kunna användas till fler ingrepp.

Anledningen till stoppet var framför allt en allvarlig incident som inträffade i somras. Under ett ingrepp stängde systemet plötsligt ner och kunde inte startas om trots flera försök. Man fick då »docka av« robotarmarna från patienten, som vid tillfället var stabil, och övergå till öppen kirurgi för att avsluta operationen.

»Hade systemet havererat bara minuter tidigare hade läget varit mycket allvarligare med ej förslutna kärl och större blödning som resultat vid avdockning och buköppning«, skriver sjukhuset i sin anmälan av händelsen till Läkemedelsverket och listar en rad följer som kunde ha drabbat patienten så som fler och större ärr, större ingrepp och mer omfattande vävnadspåverkan.

Incidenten var bara en i raden. Enligt en annan anmälan till Läkemedelsverket inträffade en annan händelse bara ett par månader tidigare, även den under pågående operation. Vid det tillfället var det en knapp på en av robotarmarna som slutade att fungera. »Detta resulterade i att operationen fick avbrytas och patienten fick sys ihop och väckas ur narkosen«, står det i anmälan.

Anne Opel, verksamhetschef vid länsverksamhet kirurgi i Region Västernorrland, bekräftar att det har varit återkommande problem med operationsroboten. Det har varit upprepade stopp och tekniska kontroller och patientsäkerhetsrisker har förekommit.

Just nu står roboten helt stilla i väntan på en patientsäkerhetsanalys, säger hon.

– Vi avvaktar resultatet. Det brukar ta ett tag, säger Anne Opel, och berättar att patienter som skulle ha opererats med roboten remitteras till andra sjukhus, bland annat Östersunds sjukhus.

– Så för patienternas del innebär det resande, men inte nödvändigtvis längre väntan. Skulle det vara ett mer långvarigt stopp håller vi på att se över möjligheten att börja skicka både patienter och operatörer för att operera på andra sjukhus, så att inte urologen tappar sin kunskap.

Samma robotmodell används sedan 2022 även på bland annat Karolinska universitetssjukhuset. Även där har man upplevt problem, säger Markus Aly, överläkare och tillförordnad sektionschef på urologen.

– Vi har inte haft lika allvarliga händelser som i Sundsvall, men vi har haft incidenter där instrument har låst sig, mycket på grund av att man måste arbeta lite annorlunda än vad vi har varit vana vid. Någon gång har en sax låst sig, en annan gång har en arm låst sig. Vid ett tillfälle har vi varit tvungna att starta om systemet innan vi kunde börja operera, vilket gjorde att patienten var sövd under längre tid. För patienternas del har det inneburit att operationstiden har blivit något längre men ingen patient har kommit till skada.

I en anmälan till Läkemedelsverket som Karolinska universitetssjukhuset gjorde i september beskrivs en händelse där ett instrument låste sig under pågående dissektion i lilla bäckenet på en patient. Efter att instrumentet och robotporten tagits bort låste sig robotarmen, och fick rullas bort. Operationen fick sedan genomföras med tre armar i stället för fyra, men kunde avslutas som planerat.

Följden hade kunnat bli dödsfall eller allvarligt försämrad hälsa, skriver Karolinska i sin anmälan.

»När instrumentet låser sig och inte längre kan manövreras av konsolkirurgen kan det innebära att man håller i vävnad och inte kan flytta instrumentet till en mindre farlig position för att undvika ytterligare skada när assistenten ska manövrera bort instrumentet – att hela robotarmen sedan låser sig och inte kan röras av vare sig konsolkirurg eller assistent göra att man blir ’handikappad’ och tappar en operationsarm tills dess att man fått en ny arm på plats. Har man då en pågående blödning kan det snabbt leda till en akut situation för patienten.”

Sjukhuset har en pågående dialog med tillverkaren som gjort flera uppdateringar för att åtgärda problemen, vilka har lett till förbättringar, säger Markus Aly.

Sundsvalls sjukhus beslut att tillfälligt stoppa sin operationsrobot har inte fått Karolinska att överväga detsamma.

– Nej, det har inte påverkat oss. Vi har stor vana vid olika typer av robotar och har planering för och stor möjlighet att slutföra operationer med robotteknik med ett backup-system om det skulle krävas , säger Markus Aly.

Samtidigt tycker han att Sundsvalls sjukhus gör rätt som pausar användningen.

– Om motsvarande hade hänt, att roboten slutar fungera och inte kan startas om, då hade vi nog hamnat i samma beslut.

Läkartidningen söker representanter för tillverkaren.