Region Kronoberg sköt i somras till 40 miljoner kronor för att anställa 22 nya läkare, varav 19 skulle ha sin placering vid sjukhuset i Ljungby. Fort skulle det också gå. Senast den 1 oktober behövde läkarna rekryteras. Anledningen var de nya reglerna om dygnsvila som gjort det allt svårare för personalen att räcka till. Dessutom skulle ett lokalt förhandlat undantag löpa ut.

Målet med läkarsatsningen var att skapa en stabil bemanning på båda regionens sjukhus, sa hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Ida Eriksson (M) då, men medgav att det kunde bli en utmaning. Nu rapporterar tidningen Smålänningen att satsningen blev en flopp – och att de 22 läkarna i själva verket blev två. I första hand sökte regionen specialister i kirurgi, medicin, ortopedi, anestesi och gynekologi. Även ST-läkare kunde dock vara aktuella, enligt tidningen. Men bara 17 personer sökte jobben, och av dessa var bara två kvalificerade. Utöver dessa två anställdes också två AT-läkare, även om det inte är där det stora behovet finns.

»De kompetenser vi söker är svårrekryterade, det är specialistläkare vi behöver, läkare under utbildning (AT-läkare) har vi tillräckligt många redan«, kommenterar hälso- och sjukvårdsdirektören Ewa Ekman i ett mejl till Smålänningen.

Fortsatta rekryteringsförsök pågår, enligt Ewa Ekman.

Läs också:
22 nya läkare ska anställas på tre månader i Kronoberg: »Utmaning«